Brasilianske Hydro

Norsk Hydro danset samba da de fikk kjøpe deler av brasilianske Vale. Men i Rio er brasilianerne mer opptatt av sin nye styreplass i Hydro, som skal brukes for å drive Hydro bedre.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Jubel. Søndag 2. mai ble det offentliggjort at Norsk Hydro kjøper opp aluminiumsvirksomheten til den brasilianske gruvegiganten Vale.

Til tross for en prislapp på nærmere 30 milliarder kroner, det største oppkjøpet et norsk selskap noen gang har gjort, beskrives handelen i norske medier som «et røverkjøp» for Hydro. «Hydro opp i eliteserien», lød Aftenpostens tittel mandag. «Hydros største sprang,» skrev Dagens Næringsliv. «Store greier,» var VG-tittelen.

Hydro har nemlig sikret seg tilgang til aluminiumsråvarer i, som konsernsjef Svein Richard Brandtzæg kaller det, «et hundreårsperspektiv». Det ble feiret med samba på hovedkontoret. Hydro blir blant de største i Europa i sin klasse.

Men under Kristusstatuen i Rio de Janeiro sitter også smilene løst på styrerommet til Vale, som allerede er verdens største jernprodusent, verdens nest største gruveselskap og også nummer to som nikkelprodusent. Vale får nemlig en eierandel på hele 22 prosent i Norsk Hydro, og blir dermed den største eieren etter den norske stat. Norske myndigheter eier dermed kun drøye 10 prosent mer enn brasilianerne i det som regnes som selv grunnsteinen i norsk industri de siste 100 år.

– Vale ønsker å være en viktig aktør, forklarer pressetalskvinne Fatima Cristina i Vale til Ny Tid.

– Dette gir oss rett til en plass i Hydros styre, og med styreplassen og denne betydelige eierandelen, håper Vale å kunne bidra på best mulig måte til vekst i Hydro, sier Cristina.

Hun understreker at Vale fortsatt vil være en sentral aktør innen aluminium gjennom sin eierandel i Hydro.

Brasilianerne favoriseres

Det er kun aluminiumsproduksjonen Hydro har sikret seg fra Vale. Gigangtselskapet produserer først og fremst jern, og bare dager før Hydro-handelen, kjøpte Vale jernkonsesjoner på Guinea for omtrent 15 milliarder kroner. Fra før eier selskapet et ferrolegeringsverk i Mo i Rana. Hva betyr det for Hydro å få den brasilianske giganten tungt inn på banen?

– Historisk sett har Norsk Hydro vært et ledelsesstyrt selskap. Staten har hatt et «hands off»-forhold til styringen, bortsett fra i noen symbolsaker. Samtidig er Hydro og Vale allerede svært integrerte, så jeg tror ikke det blir noen store forandringer i styresettet, sier samfunnsøkonom Leo Andreas Grünfeld i det norske forretningsstrategifirmaet Menon Business Economics.

Brasil har sammen med Kina og India verdens raskest voksende økonomier. Grünfeld mener likevel man skal være varsom med å se handelen i sammenheng med det.

– Dette er internasjonale selskaper det er snakk om, og selv om staten er en eier spiller neppe norsk politikk noen rolle i dette oppkjøpet, sier han.

– Hvem er det egentlig som bør gni seg hendene her? Hydro eller Vale?

– En slik handel favoriseres som oftest selskapet som blir kjøpt opp (her: Vale, red. anm.). Det vises av at det ikke ble noe særlig løft på Hydro-aksjen etter at oppkjøpet ble kjent, forklarer Grünfeld.

Ingen tro på krangling

Hydro ser for seg et langsiktig samarbeid med gruvegiganten, og har samtidig sikret seg mot at Vale selger seg ut av selskapet innen to år. Derfor har lederen av Stortingets næringskomité, Terje Aasland (Ap), kun lovord om avtalen.

– Dette var et veldig viktig steg for Hydro. Utfordringen har vært å sikre råstofftilgangen, og oppkjøpet gir kontroll over råstoffsituasjonen. Det tilsier ytterligere vekst, noe som også betyr at man kan gi Norges industri sårt tiltrengte investeringer.

Selv om Vale kommer inn som en stor eier samtidig som statens eierskap blir mindre, mener Aasland det er forsvarlig.

– Vi har sikret eierskapet vårt, samtidig som vi setter selskapet i en posisjon for ytterligere vekst. Akkurat prosentene er mindre avgjørende, men det er klart det er viktig for oss å ha en god eierposisjon, sier Aasland i Ap.

---
DEL