PYROCEN: Ifølge Bronwyn Lay kan de katastrofale brannene i Australia bli en anledning til å lære av aboriginenes samspill med naturen.

Filosof. Fast litteraturkritiker i Ny Tid. Oversetter.
Email: andersdunker.contact@gmail.com
Publisert: 2020-02-04

(Kenguru Flinders Chase. Foto: Ranveig Eckhoff) «Naturlige og unaturlige katastrofer er stadig vanskeligere å skille fra hverandre», skriver den australske miljøjuristen, teoretikeren og aktivisten Bronwyn Lay i sin Juris Materiarum (2016). Jeg tar kontakt med henne for å få en førstehånds rapport fra naturkatastrofen i Australia – som også er betinget av menneskenes kultur. Det virker åpenbart, bortsett kanskje for Australias statsminister Scott Morrison, at den ekstreme brannsesongen skyldes global oppvarming, med temperaturer helt oppe i 49 grader i noen områder.

«Brannene som raser, er langt større og ute av kontroll enn det noen er vant til», kan hun bekrefte. I utgangspunktet er floraen i Australia tilpasset brann: De mange artene av eukalyptustrær har spredd seg over kontinentet i en rytme av branner, som økologihistorikeren Stephen Pyne beskriver i sitt storverk Burning Bush – A Fire History of Australia >(1991). Han vier mye plass til den kontrollerte brenningen av skog, gress og buskas som har blitt praktisert i årtusener av aboriginene – og som bidro til en naturlig regenerering. Nå er situasjonen kommet ut av balanse, slår Pyne fast: Skogbranner og drivhuseffekten fra fossilt brensel virker sammen og vipper vær og klima over i en ny katastrofal tilstand, pyrocen – brannenes tidsepoke. En australsk økolog, David Bowman, har til og med grunnlagt en ny disiplin, pyrogeografi, forteller Lay. Målet er å studere landskaper i brann, i alle dimensjoner: menneskelige, historiske, antropologiske og økologiske.

Bronwyn Lay
Bronwyn Lay

Farlig beskyttelse

Er brannene naturlige eller unaturlige? Enkelte kritikere i Australia har påpekt at skogene er «overbeskyttet»: Ideologien om å beskytte villmarken mot brann har ført til at det bygger seg opp katastrofale mengder brennbart materiale. Når brannene først inntreffer, kommer de derfor ut av kontroll.

«Her i Australia har de grønne fått skylden for …


Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?

Abonnement kr 195/kvartal