Brannene er naturlig for landskapet!

Landskapets økologi: Hvem har ansvaret for brannene? Er vi med årets skogbrannsesong i California og Oregon vitne til en ny form for «kulturkatastrofe»?

Filosof. Fast litteraturkritiker i Ny Tid. Oversetter.
Fire in Paradise – An American Tragedy

Landskapets økologi: Hvem har ansvaret for brannene? Er vi med årets skogbrannsesong i California og Oregon vitne til en ny form for «kulturkatastrofe»?

Området Los Angeles, september 2020: Morgener med huset fullt av røyk som stikker i øynene og brenner i halsen. Dager med en rød sol som bader hagen i et teatralsk oransje lys mens asken daler ned fra himmelen som grå snø. Kvelder der røyken klarner nok til at vi kan se flammene slikke oppover åsene over huset.

Etter tre dager med dette bestemte vi oss for å reise: Pasadena, der vi bor, er uansett på evakueringslisten for Bobcat-brannen som raser i disse dager. Vi satser på at en åttefelts motorvei vil være nok til å holde huset trygt og setter kursen mot innlandet, mot ørkenen der himmelen er blå. På motellet prøver jeg å fordøye situasjonen. Og ikke minst forstå debatten omkring årsaker og skyld, mens jeg leser om Trump som forutsigbart nok skylder på dårlig skogforvaltning i California, mens guvernør Gavin Newsom og presidentkandidat Joe Biden insisterer på at dette først og fremst er klimaendringenes skyld.

Jeg griper til boken Fire in Paradise – An American Tragedy, skrevet av journalistene, Alistair Gee og Dani Anguiano fra The Guardian. De fulgte etterspillet til Camp Fire-brannen i fjor, som rev med seg over 11000 hjem i småbyen Paradise. Forfatterne motstår ikke fristelsen til å assosiere omkring bynavnet. California er fult av slike stedsnavn, og staten California er for mange et paradis, mye på grunn av naturen: en tredjedel av alle californiske hjem grenser mot vill natur, slik også vårt eget nabolag i Pasadena kan sies å gjøre. Fem minutter unna, ovenfor motorveien, trekke …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

Abonnement kr 195 kvartal