Bra for byen

At Grete Horntvedt har forlatt sin stilling er bra for Oslo. Men det løser ikke problemene bak korrupsjonsskandalen.
OSLO 20060927: Byrådsleder for byutvikling
Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 28.09.2006
[29. september 2006] Byutviklingsbyråd Grete Horntvedt i Oslo trakk seg onsdag 27. september, sammen med styreleder Signe Horn i Undervisningsbygg. Det var en klok avgjørelse. Særlig byråden kunne blitt sittende hvis hun ville, men som øverste ansvarlige for det kommunale foretaket Undervisningsbygg er det riktig å ta konsekvensen av den omfattende svindel- og korrupsjonsskandalen som er blitt avslørt. Det var Horn og Horntvedts ansvar å sørge for kontrollrutiner som skulle gjøre slikt umulig.

Horntvedt er de siste åra blitt kjent som byutviklingsbyråden som angrer. I sommer angret hun på planleggingen av kontorbyggene som vil gjøre den nye operaen usynlig fra øst og ønsket bystyrets initiativ til å se på saken igjen, velkommen. For to år siden tittet hun opp på det som er blitt et av byens styggeste bygg, Hotell Opera i Bjørvika, og sa hun angret. Det var visst vanskelig å skjønne tegningene. Og da hun så den nye KPMG-bygningen på Majorstua, erklærte byråden at «jeg forestilte meg at det skulle bli mye lekrere. Hvis jeg skal angre på noe, er det at vi ikke sto opp og sa nei.»

Det er en styrke å innrømme at man har tatt feil. For en politiker er det enda bedre å være sikker på hva man faktisk vedtar. Og når titalls millioner som skulle vært brukt på slitne klasserom for byens barn forsvinner ned i lommene på griske ansatte og leverandører, da hjelper det ikke å angre. Man må handle. Nå er det opp til byrådsleder Erling Lae å finne en erstatter som gjør jobben bedre og ikke verre.

Det mest alvorlige med Grete Horntvedts håndtering av skandalen er likevel ikke at den fikk skje. Det er den åpenbare undervurderingen av problemet hun viste da hun beskrev svindelen som et utslag av brodne kar i kommunen – akkurat som i idretten. Kommunalminister Åslaug Haga demonstrerte derimot onsdag både innsikt og vilje til å gjøre noe med årsakene da hun etterlyste flere varslere i kommune-Norge. Det er nå opp til både regjeringen og byrådet å legge forholdene bedre til rette for dem.

Kommentarer