Bombing splitter Steinkjer SV

Mens lederen av SVs lokallag i Steinkjer støtter USAs bombing av Afghanistan, er resten av styret motstandere av krigen.

Ola
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Forrige uke hadde SVs lokallag i Steinkjer et medlemsmøte hvor bombingen av Afghanistan ble diskutert. Møtet avslørte at lokallaget er splittet i synet på den USA-ledede krigen.

– Det er riktig det. Alle var enige, bortsett ifra meg, sier lokallagsleder Olav Olsen.

Olsen, som er lektor ved Steinkjer Videregående skole, står alene mot resten av lokallagets styre i sin støtte til USA.

– Jeg mener at USA har folkeretten på sin side og har fått mandat fra FN til å forsvare seg mot terroristene som angrep dem 11. september, sier Olsen.

– Jeg synes ikke noe om Olsens synspunkter i det hele tatt, sier styremedlem Anne Marie Sætrum på sin side.

– USA har mandat

Lokallagslederen sier til Ny Tid at han ikke deler innvendingene til eksempelvis Gunnar Garbo, som i en rekke intervjuer og innlegg i norsk presse mener at norske myndigheter misbruker NATO og FN-vedtak til inntekt for bombing av Afghanistan.

Til Ny Tid uttalte den tidligere Venstre-lederen forrige uke at det USA-ledede angrepet på Afghanistan ikke har støtte i folkeretten, i og med at terroraksjonen mot USA ikke er et angrep fra en stat som varer over tid.

– Jeg vil ikke gi USA blankofullmakt til å gjøre hva som helst i Afghanistan. Men de har folkeretten på sin side. All krig går ut over sivilbefolkningen, og USA hadde etter mitt skjønn litt hastverk da de begynte bombingen allerede fire uker etter terroraksjonene mot New York og Washington. Men jeg kan ikke se at USA har gått ut over sitt mandat, mener Olsen, som legger til at amerikanerne likevel bør sjekke sine bombemål bedre.

– Det er også litt lettvint og tåpelig med matslippet som kanskje havner i minefelt, sier lokallagslederen.

Oppgitt over lederen

Olsen mener også at NATOs vedtak om å aktivisere paragraf fem om «en for alle, alle for en» ble gjort «raskt og lettvint». Men til tross for den norske regjeringens uttalelser om å sette to marinefartøy og mannskap på AWACS-fly til disposisjon, oppfatter han ikke at Norge har sagt ja til å støtte USA militært i Afghanistan.

– I så fall må saken opp i Stortinget. Jeg ser derimot ikke noe betenkelig i at Stortinget ikke har vært med å drøfte den moralske støtten Norge har gitt til USAs bombing, sier Olsen.

– Det er overraskende at vår lokallagsleder sier dette; det synes jeg ikke noe om i det hele tatt. Den norske støtten til bombingen er bestemt i lukkede rom og er ikke tatt opp i Stortinget. Det synes jeg er totalt uakseptabelt, mener på sin side styremedlem Sætrum i Steinkjer lokallag.

Hun er oppgitt over Olsens synspunkter, og håper at lokallaget får en ny leder når Olsens periode som leder går ut ved nyttår.

– Steinkjer SV trenger en ung ny leder som ikke er redd for å tenke nytt og aksjonere, sier Sætrum, som er glad for at SV sentralt «heldigvis falt ned på riktig side» i spørsmålet om krigføringen i Afghanistan.

Lederen av lokallaget er ikke redd for at den nåværende bombingen kan føre til splittelse i partiet slik vi så under Kosovo-krigen. Men i Olsens eget lokallag, er den allerede et faktum.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here