Bestill sommerutgaven her

Boliglånet ditt

–– ANNONSØRINNHOLD ––

LÅN / Vet du hvor mye dyrere boliglånet ditt er blitt siden den første rentehevingen?

I disse dager heves renten såpass hyppig at du nesten ikke rekker å følge med i svingene. Den forrige rentehevingen skjedde så sent som i forrige uke, og var dessuten et dobbelt rentehopp.

Men dette er ikke enden på visa, renten skal opp ytterligere.

For allerede mandag 26. september gikk DNB ut og avslørte at boliglånsrenten skal opp på tilsvarende nivå. Det er likevel ikke til å stikke under en stol at den siste rentehevingen, og den som kommer, er av så store nivå, at vanlige forbrukere ikke rekker å fordøye før man må anstrenge seg på ny.

Ifølge Nettavisen, er det faktisk slik at noen ikke har fått full effekt av rentehevingen som kom før sommerferien, før nå.

Tips: Se alltid etter beste og laveste renter før du tar et lån

Slik er prosessen ved en renteheving enkelt forklart

Ved noen kulepunkter kan man forklare prosessen ved en renteheving på en enkel måte:

·  Når Norges Bank øker rentenivået, gjøres dette med umiddelbar virkning

·  Vanlige banker gir det noen dager før de velger å følge etter rentehevingen

·  Da får lånekundene en varslingstid på minst seks uker før man ser en full effekt av rentehevingen

En renteheving får heller ikke full effekt fra første forfallsfrist, dette skyldes som regel at rentehevingen gjerne skjer i midten av måneden.

Husholdningers økonomi kjenner de siste hevingene

Tar man utgangspunkt i normale rentehevinger på 0,25 prosentpoeng, så merkes det ikke i stor grad for de fleste husholdningsøkonomier. Situasjonen er imidlertid en helt annen når rentehevingene blir så store som nå.

Siden Norges Bank begynte å heve renten for et år siden er denne økt med så mye som 2,25 prosentpoeng, og 1,5 prosentpoeng bare siden juni.

Det meste tyder på ytterligere rentehevinger

Med dagens styringsrente på 2,25 prosent, vil ikke Norges Bank stoppe der. Det antas at styringsrenten skal opp en del mer, og til vinteren kan den være oppe på 3 prosent.

Med andre ord, en økning på 0,75 prosentpoeng fra dagens rente på 2,25 prosent.

Vurderer du et lån? Benytt deg av en lånekalkulator før du tar et lån!

 

 

 

OBS: DENNE INFORMASJONSARTIKKELEN ER FRA EN ANNONSØR.

Siste artikler

De vergeløse ansiktene

IRAN: Dette er en politisk film som har valgt thrillersjangeren for å utøve skarp samfunnskritikk mot Iran. I likhet med mange av dagens demonstranter i landet ble menneskene bak filmen møtt med drapstrusler og hatmeldinger fra det iranske regimet.

Faktiske og forestilte grenser

FILM FRA SØR: Jafar Panahis "No Bears" er en sterk film i seg selv, men får enda større slagkraft i lys av situasjonen den nå fengslede iranske filmskaperen er i.

Bøger der bliver til bølger

Essay: Hvad sker der, når vi hører en bog, mens vi også er i gang med noget helt andet?

Krystaller, alger og havstrømmer

Energi: NY TIDs kommentator Ole Seifert vil fremover fast ta for seg økologisk teknologi og innovasjoner. Her presenteres forskjellige nyvinninger innen energi og kraft: havstrømsturbiner, solkraft med ferroelektriske krystaller, hampbatterier og mekanisk lagring av overskuddskraft – som erstatter batterier.

Når konservatisme blir radikalisert

I Radikalisierter Konservatismus («radikalisert konservatisme») av den østerrikske statsviteren og journalisten Natascha Strobl får vi en velskrevet analyse av hvordan konservatisme kan bli radikalisert....

De knuste hjerters land

Tyskland: Med sosialdemokraten Olaf Scholz i førersetet kan det ifølge Brekkes nye bok virke som om den «merkelske» lederstilen har bitt seg fast. Hun mener også at Tysklands interesse for Norge er ekstra stor akkurat nå.

Gjensidig solidaritet

Gjensidighet: Konkurranse og samarbeid er som naturens yin og yang, hevder to franske biologer. I dag baseres nyere biologisk og psykologisk forskning om gjensidighet på både biokjemi, spillteori, empirisk granskning av symbioseforhold og den nye sosiobiologiens teorier om gruppeseleksjon.

En øko-bibel for vår tid

Planeten: Vår tids tre hovedproblemer er masseutryddelse av arter, forurensing og klimaforstyrrelser. Hadde det ikke vært for at forfatteren har en oversikt over hva som kan gjøres, og hva som faktisk blir gjort, ville dette vært uutholdelig lesning.

Jeg var helt ute av verden

Essay: Forfatteren Hanne Ramsdal forteller her hva det vil si å bli satt ut av spill – og komme tilbake igjen. En hjernerystelse fører blant annet til at hjernen ikke klarer å dempe inntrykk og følelser.

Når man i stillhet vil disiplinere forskningen

PRIO: Mange som reiser spørsmål om legitimiteten til USAs kriger, synes å bli presset ut fra forsknings- og mediainstitusjoner. Et eksempel er her Institutt for fredsforskning (PRIO), som har hatt forskere som historisk sett har vært kritiske til enhver angrepskrig – som neppe har tilhørt atomvåpnenes nære venner.

Er Spania en terrorstat?

SPANIA: Landet får skarp kritikk internasjonalt for politiets og sivilgardens utstrakte bruk av tortur som aldri straffeforfølges. Regimeopprørere fengsles for bagateller. Europeiske anklager og innvendinger ignoreres.

Er det noen grunn til å juble over koronavaksinen?

COVID-19: Fra offentlig hold ytres det ingen reell skepsis til koronavaksinen – man anbefaler vaksinering, og folket er positive til vaksinen. Men er omfavnelsen av vaksinen basert på en informert beslutning eller et blindt håp om en normal hverdag?

De militære sjefene ville utslette Sovjet og Kina, men Kennedy sto i veien

Militært: Vi tar for oss amerikansk strategisk militærtenkning (SAC) fra 1950 til i dag. Kommer den økonomiske krigen å bli supplert ved en biologisk krig?

Hjemlengsel

Bjørneboe: Jens Bjørneboes eldste datter reflekterer i dette essayet over en mindre kjent psykologisk side ved sin far.

Arrestert og satt på glattcelle for Y-blokka

Y-BLOKKA: Fem demonstranter ble ført vekk i går, blant dem Ellen de Vibe, tidligere direktør i Oslos plan- og bygningsetat. Samtidig havnet Y-interiøret i containere.

En tilgitt, lutret og salvet korgutt

Tangen: Finansnæringen tar kontroll over norsk offentlighet.

Michael Moores nye film: Kritisk til alternativ energi

MiljøFor mange er grønne energiløsninger bare en ny måte å tjene penger på, hevder regissør Jeff Gibbs.

Pandemien vil skape en ny verdensorden

Mike Davis: Ifølge aktivisten og historikeren Mike Davis ligger det i ville reservoarer, som blant flaggermus, opptil 400 typer koronavirus som bare venter på å smitte over til andre dyr og mennesker.

Sjamanen og den norske ingeniøren

SAMHOLD: Forventningen om et paradis fritt for moderne framskritt ble til fortellingen om det motsatte, men mest av alt handler Newtopia om to svært ulike menn som støtter og hjelper hverandre når livet er som mest brutalt.

Hudløs eksponering

Anoreksi: Ublu bruker Lene Marie Fossen sitt eget forpinte legeme som lerret for sorg, smerte og lengsel i sine serier av selvportretter – aktuelle både i dokumentarfilmen Selvportrett og i utstillingen Gatekeeper.