Bokhandleren valgte Ny Tid

Spaltist Shah Muhammad Rais’ samarbeid med Ny Tid har resultert i bokkontrakt med Damm.

Gardermoen 20030916Bokhandler Shah Mohammad Rais fra Kabul
Ny Tid
[bok] Det var tidligere ansvarlig redaktør i Ny Tid, Dag Herbjørnsrud, som kontaktet Shah Muhammad Rais i fjor sommer. Bokhandleren i Kabul ble da gitt spalteplass i Ny Tids tidligere papirutgave, og fra januar i det nåværende nyhetsmagasinet.

Det var den samme Herbjørnsrud, nåværende utviklingsredaktør i Ny Tid, som møtte Rais i forrige uke for å vise afghaneren hvordan spalten hans så ut på trykk i Ny Tid. Det var han som satt ved bordet da kontrakten ble signert kl. 23.14 mandag kveld, og det var han som satt ved vinnerbordet på pressekonferansen dagen etter.

– Vi har skapt pressehistorie ved å bli Norges første nyhetsmagasin. Nå har vi vært med på å skape forlagshistorie, sier Herbjørnsrud.

Selv om det tilsynelatende ble dramatisk på Rais’ pressekonferanse, med bytte av advokat og Aschehougs siste forsøk på å overtale bokhandleren, ble grunnlaget for samarbeidet lagt tidlig. Det understreket også Rais selv.

– Jeg har lenge hatt kontakt med Ny Tid, og med Damm som eier var det et naturlig valg, sier bokhandleren.

Den første boka skal handle om troll. Det blir en slags eventyrbok som etter planen skal komme ut i år. Selve biografien, som har arbeidstittel «Jeg er bokhandleren fra Kabul», er ventet i løpet av 2007. Men selv om konflikten med Åsne Seierstad har vært det mest sentrale i oppstyret rundt Rais, vies dette mindre oppmerksomhet i boka om Shah Muhammad Rais’ liv.

Administrerende direktør i Damm, Tom Harald Jenssen, sier at avtalen med Rais er en standardavtale for denne type bøker.

– Han har ikke vært opptatt av penger, sier Jenssen.

Forlagsdirektøren forklarer interessen for Rais med hans fargerike liv. Rais har opplevd flere invasjoner og kriger, og det fra den mest sentrale plassen i Afghanistan. Nemlig Hotell Continental i Kabul.

Den varslede saken mot Åsne Seierstad blir nå tonet kraftig ned etter at advokat Abid Q. Raja tok over som Rais’ nærmeste rådgiver. Raja kom inn etter advokat Per Danielsen som fram til nå har ledet arbeidet med mulig søksmål mot Seierstads forlag Cappelen.

– Det er flere måter å løse denne saken på. Det trenger ikke skje i retten, sier Raja.

Bokhandleren selv antydet at det viktigste er å få en skriftlig beklagelse fra Seierstad der hun innrømmer sine feil.

DEL

Legg igjen et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.