BDS Norge med markering mot Norges militære samarbeid med Israel, utenfor Stortinget. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Boikott Israel-bevegelsen nominert til Nobels fredspris

BDS-bevegelsen går en ny vei i den over 70 år lange konflikten mellom Israel og Palestina. Tuftet på ikke-voldelige prinsipper forsøker de å presse okkupasjonsmakten til å respektere folkeretten, menneskerettighetene og vedtatte FN-konvensjoner. Bør de få Nobels fredspris?

Leder for Rødt, Bjørnar Moxnes, har nominert protestbevegelsen Boikott, deinvesteringer og sanksjoner (BDS) til Nobels fredspris. Opprinnelig en palestinsk grasrotbevegelse, nå en internasjonal solidaritetsbevegelse – BDS-bevegelsen jobber for økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel, med det formål å «utsette okkupasjonsmakten Israel for press inntil de respekterer folkeretten, menneskerettighetene og vedtatte FN-konvensjoner».

«Vi mener BDS-bevegelsen er en verdig kandidat til Nobels fredspris og håper selvsagt at BDS får fredsprisen. I tillegg er litt av poenget med å gjøre en slik nominasjon å få belyst en sak. I dette tilfellet palestinernes sak, som har havnet i skyggen av det blodige kaoset som har preget resten av regionen etter de katastrofale regimeskiftekrigene mot Irak og Libya. BDS-bevegelsen har hatt en oppsiktsvekkende suksess i å vekke til live solidariteten med Palestina i det internasjonale samfunnet, og i å presse internasjonale aktører fra å bidra til Israels folkerettsstridige okkupasjon og undertrykkelse av det palestinske folket» skriver Moxnes i en e-post til Ny Tid.

BDS-bevegelsens krav. BDS krever at Israel avslutter okkupasjonen og koloniseringen av palestinske områder, tilbakefører land og river separasjonsmuren på Vestbredden; likestiller palestinske og jødiske borgere i Israel og anerkjenner palestinernes grunnleggende rettigheter; anerkjenner og overholder de palestinske flyktningenes rett til retur, slik den er nedfelt i FN-resolusjon 194. Moxnes og Rødt stiller seg bak kravene BDS fremmer, og mener bevegelsen bør støttes «uten forbehold», av alle mennesker og stater med respekt for demokrati og menneskerettigheter. «Verdenssamfunnet må reagere sterkere på Israels daglige brudd på folkeretten og internasjonal lovgivning hvis det skal være håp om varig fred i Midtøsten», har Moxnes uttalt. «Boikott, deinvesteringer og sanksjoner er demokratiske og ikke-voldelige midler som kan bidra til å presse Israel til å avslutte den ulovlige okkupasjonen.»

«Den norske regjeringen er fullstendig dobbeltmoralsk i sin omgang med sanksjoner.»
Bjørnar Moxnes

Nominasjonen har skapt overskrifter verden over. «Det har vært forsidesaker og presseoppslag om nominasjonen vår i flere av Midtøstens viktigste medier og en internasjonal støttekampanje, på initiativ fra Jewish Voice for Peace, fikk over 15 000 underskrifter bare de første dagene etter lanseringen. I en tid der det ytterliggående israelske regimet og dets nære allierte i USA forsøker å kriminalisere BDS, så foregår det nå en global kampanje, ikke bare til forsvar for BDS, men for også å gi dem Nobels fredspris. Mottakelsen som denne nominasjonen har fått fra de som daglig kjemper mot en militær, økonomisk og politisk overmakt, tyder på at det virkelig betyr noe for kampen for palestinernes rettigheter», skriver Moxnes. Samtidig tar mange til orde for at bevegelsen bidrar til mer konflikt mellom partene, og anklager BDS for både antisemittisme og dobbeltmoral.

«Kritikk av etnisk rensing, ulovlig okkupasjon, krigsforbrytelser, systematisk diskriminering, apartheid, grundig dokumenterte overgrep Israel har gjort – og fortsatt gjør – seg skyldig i, er selvsagt ikke antisemittisme.» Lars Gule

Anklager om antisemittisme. Bevegelsens krav oppfattes av mange for å være en direkte trussel mot Israel som en jødisk stat, spesielt er kravet om retten til retur for mellom 6 og 7 millioner palestinske flyktninger kontroversielt. «Store deler av BDS-bevegelsen støtter politiske krav som vil gjøre slutt på verdens eneste jødiske stat. Når man vet hvor mye staten Israel betyr for jødisk liv, ikke bare i Israel, men også i diasporaen, vil deres aktivitet i hvert fall ha antisemittisk effekt, om det ikke er det som er intensjonen», mener Conrad Myrland, ansvarlig redaktør for nettsiden Med Israel for Fred. Førsteamanuensis ved OsloMet og styremedlem i BDS Norge, Lars Gule, forklarer: «Sett fra et israelsk-sionistisk standpunkt er retur umulig. Det ville oppheve det sionistiske prosjektet – Israel som jødisk stat – til fordel for en stat med like rettigheter for alle innbyggere. Selvsagt motsetter de etablerte partiene i Israel seg dette, og sikkert også jøder flest i landet». Gule avviser anklagene om antisemittisme: «Propagandaen om at BDS-bevegelsen er antisemittisk, er latterlig. Kritikk av etnisk rensing, ulovlig okkupasjon, krigsforbrytelser, systematisk diskriminering, apartheid, grundig dokumenterte overgrep Israel har gjort – og fortsatt gjør – seg skyldig i, er selvsagt ikke antisemittisme. Antisemittisme er diskriminerende holdninger til og hat mot jøder, fordi de angivelig tilhører en «farlig rase» som søker verdensherredømme. Kritikk av Israel er kritikk av en ideologi og en statlig politikk, som er rasistisk nettopp fordi den sier at jøder har større rett til palestinernes territorium enn palestinerne selv. Anklagene om at BDS-bevegelsen er antisemittisk snur rasismen på hodet på en grotesk måte.»

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer. (Du har allerede lest 3 gratis artikler.)


Gratis prøve
Kommentarer