BDS Norge med markering mot Norges militære samarbeid med Israel, utenfor Stortinget. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Boikott Israel-bevegelsen nominert til Nobels fredspris


BDS-bevegelsen går en ny vei i den over 70 år lange konflikten mellom Israel og Palestina. Tuftet på ikke-voldelige prinsipper forsøker de å presse okkupasjonsmakten til å respektere folkeretten, menneskerettighetene og vedtatte FN-konvensjoner. Bør de få Nobels fredspris?

Leder for Rødt, Bjørnar Moxnes, har nominert protestbevegelsen Boikott, deinvesteringer og sanksjoner (BDS) til Nobels fredspris. Opprinnelig en palestinsk grasrotbevegelse, nå en internasjonal solidaritetsbevegelse – BDS-bevegelsen jobber for økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel, med det formål å «utsette okkupasjonsmakten Israel for press inntil de respekterer folkeretten, menneskerettighetene og vedtatte FN-konvensjoner».

«Vi mener BDS-bevegelsen er en verdig kandidat til Nobels fredspris og håper selvsagt at BDS får fredsprisen. I tillegg er litt av poenget med å gjøre en slik nominasjon å få belyst en sak. I dette tilfellet palestinernes sak, som har havnet i skyggen av det blodige kaoset som har preget resten av regionen etter de katastrofale regimeskiftekrigene mot Irak og Libya. BDS-bevegelsen har hatt en oppsiktsvekkende suksess i å vekke til live solidariteten med Palestina i det internasjonale samfunnet, og i å presse internasjonale …


Kjære leser. Du må være abonnent (69kr/mnd) for å lese flere artikler i dag. Kom evt. tilbake i morgen, eller logg inn om du har abonnement.


Close
Logg inn


Abonnement kr 195 kvartal