BDS Norge med markering mot Norges militære samarbeid med Israel, utenfor Stortinget. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Boikott Israel-bevegelsen nominert til Nobels fredspris

BDS-bevegelsen går en ny vei i den over 70 år lange konflikten mellom Israel og Palestina. Tuftet på ikke-voldelige prinsipper forsøker de å presse okkupasjonsmakten til å respektere folkeretten, menneskerettighetene og vedtatte FN-konvensjoner. Bør de få Nobels fredspris?

Leder for Rødt, Bjørnar Moxnes, har nominert protestbevegelsen Boikott, deinvesteringer og sanksjoner (BDS) til Nobels fredspris. Opprinnelig en palestinsk grasrotbevegelse, nå en internasjonal solidaritetsbevegelse – BDS-bevegelsen jobber for økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel, med det formål å «utsette okkupasjonsmakten Israel for press inntil de respekterer folkeretten, menneskerettighetene og vedtatte FN-konvensjoner».

«Vi mener BDS-bevegelsen er en verdig kandidat til Nobels fredspris og håper selvsagt at BDS får fredsprisen. I tillegg er litt av poenget med å gjøre en slik nominasjon å få belyst en sak. I dette tilfellet palestinernes sak, som har havnet i skyggen av det blodige kaoset som har preget resten av regionen etter de katastrofale regimeskiftekrigene mot Irak og Libya. BDS-bevegelsen har hatt en oppsiktsvekkende suksess i å vekke til live solidariteten med Palestina i det internasjonale samfunnet, og i å presse internasjonale aktører fra å bidra til Israels folkerettsstridige okkupasjon og undertrykkelse av det palestinske folket» skriver Moxnes i en e-post til Ny Tid.

BDS-bevegelsens krav. BDS krever at Israel avslutter okkupasjonen og koloniseringen av palestinske områder, tilbakefører land og river separasjonsmuren på Vestbredden; likestiller palestinske og jødiske borgere i Israel og anerkjenner palestinernes grunnleggende rettigheter; anerkjenner og overholder de palestinske flyktningenes rett til retur, slik den er nedfelt i FN-resolusjon 194. Moxnes og Rødt stiller seg bak kravene BDS fremmer, og mener bevegelsen bør støttes «uten forbehold», av alle mennesker og stater med respekt for demokrati og menneskerettigheter. «Verdenssamfunnet må reagere sterkere på Israels daglige brudd på folkeretten og internasjonal lovgivning hvis det skal være håp om varig fred i Midtøsten», har Moxnes uttalt. «Boikott, deinvesteringer og sanksjoner er demokratiske og ikke-voldelige midler som kan bidra til å presse Israel til å avslutte den ulovlige okkupasjonen.»

«Den norske regjeringen er fullstendig dobbeltmoralsk i sin omgang med sanksjoner.»
Bjørnar Moxnes

Nominasjonen har skapt overskrifter verden over. «Det har vært forsidesaker og presseoppslag om nominasjonen vår i flere av Midtøstens viktigste medier og en internasjonal støttekampanje, på initiativ fra Jewish Voice for Peace, fikk over 15 000 underskrifter bare de første …

Abonnement halvår kr 450

Kjære leser. Du har lest over 6 artikler denne måneden. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.