Boikott forbudt


Med nye trusler om skyhøye bøter, fengselsstraff og anklager om antisemittisme og diskriminering skal enhver avskrekkes fra både å delta i og oppfordre til boikott av Israel.

I flere vestlige land (USA, Frankrike, Canada) tar myndighetene nå grep for å kriminalisere enkeltpersoners, organisasjoners og næringslivets boikott av Israel. En sanksjoneringsmetode som vestlige politikere villig utøver overfor andre land – og da alltid som straff for påståtte folkerettsbrudd – ønsker man nå altså å forby i særtilfellet Israel. Det er vanskelig å tolke dette som noe annet enn at politikerne slår ring om landet – vel vitende om Israels grove og systematiske folkerettsbrudd overfor den palestinske befolkningen, og den vedvarende motviljen mot å føye seg etter FNs påbud om å overholde de vedtatte grensene i delingsplanen fra 1947. Hensynet til ytringsfriheten drukner i en debatt der motstand mot Israels politikk stemples som hatkriminalitet.

Antiboikott-lov. I USA finner vi det mest ekstreme uttrykk for denne formen for sensur. Her har det – siden Eksportadministrasjonsakten av 1979 ble vedtatt – foreligget et totalforbud mot boikott av Israel. Forbudet ble opprinnelig iverksatt som en reaksjon på Den arabiske ligas boikott av Israel fra midten av 1940-tallet og utover, og det favner bredt: For amerikanske personer, organisasjoner og næringsliv er det straffbart både å delta i og bidra til enhver boikott som ikke er støttet av USA selv. Forbudet er totalitært i sitt nedslagsområde. Det forbyr ikke bare amerikanere å nekte å gjøre business med Israel og tilknyttede «svartelistede» firmaer, men også å oppgi informasjon om egne eller andres økonomiske bånd til Israel. Forespørsler om slik informasjon skal rapporteres ti …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

- annonse -
- annonse -

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte