Yitzhak Rabin, Bill Clinton OG Yasser Arafat på plassen foran det hvite hus, 13. September 1993

«Bloody Oslo»


Hva skjedde egentlig under de hemmelige samtalene mellom israelere og palestinere i Oslo på starten av 90-tallet?

Email: vibeke.har@gmail.com
Publisert: 2018-04-05
The Oslo Diaries
Regisør: Mor Loushy og Daniel Sivan
(Israel/Canada)

Washington (D.C.), 13. september 1993. På plenen bak Det hvite hus kjemper verdenspressen om kameraplassene. Talspersonen for den palestinske delegasjonen, Hanan Ashrawi, får spørsmål fra en reporter om hun vet hva som er i ferd med å skje. Med lykke i blikket svarer hun: «Vi skal overvære begynnelsen på den palestinske staten.» Så åpnes døren, og Israels statsminister Yitzhak Rabin, USAs president Bill Clinton og Palestinas Yasir Arafat går pressekorpset i møte med rolige skritt.

Etter taler og formell signering av Oslo-avtalen lener Arafat seg frem og strekker hånden ut mot Rabin. Hånden blir hengende. Clinton skotter bort på Rabin. Israels utenriksminister Shimon Peres vrir seg. Arafat holder hånden frem, ukuelig. En tydelig utilpass Rabin griper omsider Arafats hånd og gir den et kort trykk. Applaus. Freden er vedtatt.

Det er tiden rundt dette historiske øyeblikket de israelske regissørene Mor Loushy og Daniel Sivan har gått nærmere etter i sømmene. The Oslo Diaries er en collage av arkivopptak fra 1993 til 1996, nøkkelpersonenes dagboksnotater og nye intervjuer med flere av pådriverne i fredsforhandlingene – samt iscenesettelser der skuespillere levendegjør de hemmelige samtalene.

«Vi skal overvære begynnelsen på den palestinske staten.»
– Hanan Ashrawi, Washington 1993

Dokumentarfilmen hadde nylig verdenspremiere under Sundance Film Festival i Canada. Regissørene sier de ønsker å vise en annen side ved Oslo-avtalen – som både palestinere og israelere gjerne kaller «Bloody Oslo», om enn av ulike grunner. Eller snarere dreide det seg om arbeidet frem til avtalen: Det er mulig å legge ned våpnene og søke sammen for en fredelig fremtid. De hevder dagens israelske ledere mangler viljen til å arbeide for fred som delegasjonen i Oslo hadde på starten av 90-tallet. I The Oslo Diaries ser vi en 25 år yngre Benjamin Netanyahu tordne fra talerstolen i det israelske parlamentet, Knesset: «Rabin – du sier at Bibelen ikke gir oss rett. Men du tar feil! Bibelen gir oss retten til dette landet! Det er den som gir oss vårt mandat, den er vårt bevis på eierskap!» Rabin ble skutt og drept av Jewish Vendetta Group 4. november 1995, rett etter en storstilt fredsmarkering i Tel Aviv. Seks måneder senere, 5. mai 1996, ble Benjamin Netanyahu valgt som ny statsminister i Israel. Med ham i lederstolen forvitret samtlige oppriktige fredsinitiativer.

Å …

Abonnement kr 195/kvartal

Kjære leser. Du har nå lest månedens 3 frie artikler. Så enten logg inn hvis du har abonnement, eller støtt oss gjerne ved å tegne et abonnement for fri tilgang?