Blomstergerilja og langsomme økoliv

Klikk her for å se filmen Wild Plants om du er abonnent.

Alle er vi på en reise mot døden. Alt tar ugjenkallelig slutt en gang. Om hundre år er allting glemt. Dette lineære blikket mot – og frykten for – døden og slutten på det hele, utfordres i kunstdokumentaren Wild Plants av sveitsiske Nicolas Humbert.

Gjennom langsomme portretter av mennesker som går en annen vei, stiller Humbert en saktegående samfunnsdiagnose. Ved å betrakte dem som velger andre liv, tvinger han oss andre til å se på våre egne liv med et nytt blikk. Han vender blikket mot dem som velger å være utenfor, leve livet langsommere og gjennom dyrking av purre, ringblomst og aubergine gjøre et slags opprør mot samfunnsutviklingen, konsumsamfunnet, tidsklemme og menneskets forhold til selve livet. Humbert besøker kooperativer i Frankrike, en «geriljagartner» i Zürich, en urfolksleder ved Wounded Knee, en tømmerhugger og urbane bønder i Detroit.

Syklisk verdensbilde. Den dominante forestillingen i en klassisk, «moderne» forestillingsverden er at årene, livet og verden er på vei et sted, mot et mål – i lineær retning fra en begynnelse til en slutt. I motsetning står det sirkulære verdenssynet, der dagene, ukene og året
går i sykluser, og der alt vender tilbake igjen. Sioux-medisinmann Hehák’a Sápa (Svarte Elg) (1863–1950) sa det på følgende måte: «Fugler lager reirene sine i sirkler, for de har samme religion som oss. Solen står opp og går ned igjen i en sirkel.

wildplantsMånen gjør det samme, og begge er runde. Til og med årstidene utgjør en stor sirkel i sin forandrende natur – alltid tilbakevendende til slik det en gang var.»

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Gratis prøve

Gi et svar

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.