Blokade mot Lorentzen-tømmer

600 indianere og støttespillere deltok 8. mars i en blokade av lastebiler med tømmer på vei til Erling Lorentzens gigantiske cellulosefabrikk i Brasil.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

På selveste kvinnedagen 8. mars tidligere denne måneden fikk Erling Lorentzen og hans selskap Aracruz Celulose igjen føle lokalbefolkningens motstand.

Rundt 600 mennesker – hovedsaklig kvinner – satte seg ned foran lastebiler på hovedveien ved byen Sao Mateus i delstaten Espirito Santo i Brasil. Lastebilene var på vei til Lorentzens fabrikk Aracruz Celulose med eukalyptustømmer, råvaren i produksjonen av cellulose, opplyser miljøvernorganisasjonen FASE i en e-post til Ny Tid.

Aksjonistene nøyde seg ikke med å blokkere veien. De slapp også lufta ut av dekkene på tømmerbilene.

Monokultur

Demonstrantene besto av Tupinikim- og Guarani-indianere, samt representanter for afrobrasilianske lokalsamfunn og bevegelsen for landløse bønder. Alle er med i det som kalles bevegelsen mot grønn ørken, en sammenslåing av en rekke organisasjoner i Brasil som protesterer mot de store monokulturelle eukalyptusplantasjene som etter deres mening ødelegger for miljø og mennesker.

Ikke minst protesteres det i disse dager mot at myndighetene har gått inn for å utvide eukalyptusplantasjene i landet fra nåværende 5 millioner hektar til 7 millioner hektar. Aracruz Celulose er et av selskapene som stadig ønsker å legge nye landområder under monokulturell plantasjedrift.

Sammen med finsk-svenske Stora-Enso bygger Lorentzens selskap en ny fabrikk – Veracel Celulose – i delstaten Bahia til en kostnad på 1,25 milliarder amerikanske dollar. Denne fabrikken vil på samme måte som Aracruz Celuloses fabrikk i Espirito Santo trenge store mengder med eukalyptus.

FASE opplyser at blokaden mot tømmerbilene ikke bare var en protest mot at celluloseindustrien er kostbar og gir få arbeidsplasser – Veracel Celulose vil gi rundt 400 permanente jobber.

Kamp om land

Demonstrantene på kvinnedagen protesterte også mot at eukalyptusplantasjene har fortreng indianere og afrobrasilianere fra sine hjem og landområder.

Det er uakseptabelt, skriver FASE, at regjeringen til President Lula favoriserer celluloseindustrien, teknologileverandørene i Norge, Finland, Sverige, Tyskland og Australia, og konsumenter i den rike delen av verden, i stedet for lokalbefolkningens behov.

Ikke minst påpekes det forhold at det er kvinnene som blir hardest rammet når jordbrukslappene mistes til storindustrien, som Erling Lorentzens gigantiske fabrikker og eukalyptusplantasjer.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here