Blogger over grensene

Israelske og libanesiske bloggere skriker ikke bare til hverandre. Noen snekrer fredsavtaler. Bloggerne deltok fra første stund i krigen i Midtøsten. Men innimellom hat og elendighetsbeskrivelser snakkes det fred: «Hvis vi prøver å forstå hverandre bedre, kan vi kanskje bygge en bedre framtid hvor hver og en av oss kan glede oss over livet – dette sier jeg til israelere også,» skriver den libanesiske kvinnen «Loli» på Lebanesebloggers.blogspot.com. 45 prosent av befolkningen i Israel er på nett, mens blant libaneserne er tallet 13 prosent.

[nettdialog] Flere bloggere bemerker hvor godt det er at det finnes «fornuftige mennesker» på «den andre siden», og beskriver en ny trend. «Lirun», en aktiv, israelsk blogger på 30 år som er bosatt i Tel Aviv, sier til Ny Tid at kommentarene har forandret seg den siste uken.

– Folk kommer med nyheter, fakta og synspunkter mer for å diskutere, mindre for å bombardere hverandre med propaganda. Mange av oss blogger med fredelige hensikter, sier Lirun, og viser til en diskusjon han hadde med en libaneser hvor de forhandlet frem en fredsavtale.

Han blogger blant annet på www.emspace.blogspot.com og har stor tro på blogging:

– Vi utfordrer hverandres nyheter og speiler hverandres triste historier – til sammen blir det et mye mer balansert perspektiv, sier han.

Raja Abu Hassan, en libaneser bosatt i USA, er en aktiv blogger på Lebanesebloggers.blogspot.com. Han sier til Ny Tid at bare det at israelere og libanesere snakker sammen, er en prestasjon.

– Det finnes også dialoger mellom iranere og israelere i min blogg, forteller han.

– Akkurat nå er det svært lidenskaplige debatter. De mest høyrøstede er de mest negative, og de bare fortsetter å poste. De skremmer dessverre andre vekk.

– Hvilken rolle tror du blogger-dialog over grensene kan ha?

– En minimal rolle, men den eksisterer i det minste. Det er mye vondt blod, men folk snakker heldigvis sammen, sier Hassan.

Den første Webtifada

[nett] Internett er blitt et viktig våpen i krigstid. Marrokanske hackere som kaller seg «Team Evil» har allerede ødelagt nesten tusen israelske nettsider, og Israel har hevnet seg. Marokkanerne sympatisere med palestinerne, og kaller sin kamp «webtifada».

– Så lenge dere dreper palestinere, vil vi drepe deres servere, skal gruppen ha uttalt.

Andre nettbrukere bruker ordet «webtifada» på en fredeligere måte og håper protester via nettet kan få slutt på elendigheten.

– Jeg synes ordet er kult, skriver den libanesiske kunstneren Mazen Kerbaj i en e-post til Ny Tid.

Han sier krigen blir stadig mindre moderne på tv, men at nettet kan tilby noe annet, som virkelige menneskers personlige historier.

– Definisjonen av en virkelig webtifada for meg vil være å samle en milliard personer på en nettside på samme tid. Det viktigste nå er å få folk til å lytte til – og å se Libanon. Vi gjør så godt vi kan, sier Kerbaj, som selv sitter i Beirut og kommenterer krigen med tegninger han legger ut på nettet daglig.

Kommentarer