Bløffen om flyforbudssonene

Flyforbudssonene i Irak skal ifølge USA og Storbritannia beskytte kurderne i nord og shiamuslimene i sør. Hvilken bløff det er i disse dager.

Ola
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

I ni uker har Ny Tid gjennom vår faste spalte «Ukens bombing» ført regnskap over amerikanernes og britenes angrep mot irakiske mål i de såkalte flyforbudssonene.

Sirlig har vi oversatt og gjengitt den amerikanske overkommandoens egne beskrivelser av hvilke mål som har blitt angrepet, hvor og når angrepene har funnet sted, og hvorfor USA og Storbritannia har gjennomført bombetoktene.

Statistikken så langt – altså ifølge amerikanerne selv – er at minst 74 irakiske mål har blitt angrepet siden 1. januar i år. Og at angrepene har vært fordelt ut over 27 av årets første 62 dager. Og at alle angrepene – igjen ifølge US Central Command i Florida – har blitt rettet mot mål i den sørlige flyforbudssonen, som dekker Irak sør for 32. breddegrad.

Hva sier så statistikken oss?

Først og fremst at det er mer åpenbart enn noensinne at USAs argument om at de patruljerer luftrommet over flyforbudssonene for å beskytte sivile er en klisjé – og at intensiveringen av bomberaidene siden nyttår ikke har noe med at de amerikanske og britiske flyene angriper irakiske mål i selvforsvar.

Amerikanernes egne pressemeldinger om angrepene viser derimot i klartekst at supermakten nå angriper det meste av irakiske militærinstallasjoner som kan komme i veien for en invasjon av Irak.

For nå er det ikke lenger antiluftverninstallasjoner – altså typen våpen som faktisk kan true de amerikanske og britiske flyene som angivelig skal beskytte sivile irakere – som bombes: Den siste tiden har bakke-til-bakke-raketter, antiskip-rakettsystemer, mobile militære kommandostasjoner og Gud-vet-hva blitt angrepet.

I økende grad har US Central Command ikke en gang giddet å late som om de bomber mål fordi de blir beskutt av irakerne. De siste ukene har eksempelvis USA flere ganger begrunnet bombingen med at irakiske militærinstallasjoner er en trussel mot amerikanske styrker som står oppstilt i Kuwait klare til å invadere landet. Eller mer generelt at det og det kommunikasjonsanlegget kan brukes av irakerne til å true amerikanske fly.

Beskyttelse av sivile irakere?

Den usynlige 12 år gamle luftkrigen mot Irak, som nå også de store mediene her til lands har viet oppmerksomhet de siste ukene, har også tidligere til tider vært intens. Ikke minst i månedene etter at FNs våpeninspektører forlot Irak i desember 1998.

Som Ny Tid skrev i fjor høst, førte bombingene den gang til at nesten 400 sivile irakere ble drept og nærmere 1000 skadd i løpet av et snaut halvår. Til andre tider har de amerikanske og britiske angrepene vært sjeldne eller fraværende over lengre perioder.

De siste dagene derimot har bombingen blitt så intens at US Central Command har gått bort ifra å identifisere antallet mål de bomber. I stedet nøyer de seg med – slik Ny Tids oversikt denne uken viser for mandag 3. mars – å henvise til at de har angrepet kommunikasjonsanlegg i flertall, uten å tallfeste hvor mange.

At seks irakiske sivile ble drept denne dagen av de amerikanske og britiske bomberaidene mot det ukjente antallet kommunikasjonsanleggene, fikk omverdenen selvfølgelig ikke vite gjennom den amerikanske overkommandoens pressemeldinger.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here