Blod og globalisering

Bokhøsten på Spartacus preges av krig, blod og internasjonalisering. Karl Jakob Skarstein har skrevet bok om krigen mellom norske nybyggere og sioux-indianere.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Året er 1862. Borgerkrigen herjer i USA, men i Minnesota lever nybyggerne i fred. Helt til sioux-indianerne går til blodig opprør, etter årevis med undertrykkelse. Det ender med en blodig krig i krigen, og mange av disse nybyggerne som kjempet mot indianerne var nordmenn. Det er denne historien Karl Jakob Skarstein forteller i boka Krigen mot siouxene – Nordmenn mot indianere 1862-1863, som i høst gis ut av Spartacus Forlag.

På Spartacus er det ikke bare krig mellom norske nybyggere og indianere som preger bokhøsten. Krig og voldsom død preger også 2. verdenskrig-boka Jakten på Bismarck – Kampen om Atlanterhavet av Michael Tamelander og Niklas Zetterling og Cosa Nostra – Historien om den sicilianske mafiaen av John Dickie.

Bred appell

Med suksesser som Antony Beevors Stalingrad og Tamelander/Zetterlings D-dagen i katalogen, er det tydelig at den blodige delen av verdenshistorien er Spartacus’ viktigste våpen i kampen mot de røde tallene.

– Det er ingen hemmelighet at sjangeren har veldig bred appell der ute: Både «vanlige» boklesere og folk som ellers kjøper færre bøker kaster seg over krigslitteraturen. Men ellers vil jeg fremheve at historie som fag har en ganske unik posisjon når det gjelder litteraturen: God historieforskning er som hovedregel også god formidling. Slik sett er historie det sakprosafeltet som kanskje best møter vår tids krav til «den gode fortelling», og vår opplevelse er at det er en sterk interesse for populærhistorie generelt – ikke bare krig, forteller Per Nordanger, forlagssjef i Spartacus.

Fotball og merkevarer

Høstens andre trend i Spartacus-katalogen handler om internasjonal samtidshistorie og globalisering, med EU, fotball og internasjonal business som stikkord. Her finner vi Kronen på merket – Pionérer på verdensmarkedet av Marcel Grauls, om livshistoriene til flere av det siste hundreårets innovatører, gründere og lurendreiere og Fotball forklarer verden! – En (tvilsom) teori om globalisering av Franklin Foer, mens Frank M. Rossavik har skrevet bok for alle EU-tvilere med Hei til EU – Den gode, den onde og den brysomme Unionen. Sist, men ikke minst, gir Spartacus ut Imperiet av Michael Hardt og Antonio Negri. Den beskriver hvordan imperialismen lever videre i dag, og hvordan overnasjonale selskaper og postindustrielle arbeidsformer har tatt over lokomotivrollen fra nasjonalstatene. Er dette også et bevisst satsingsområde for forlaget?

– Som et radikalt forlag har vi alltid vært fokusert på utgivelser om internasjonale spørsmål og politikk, og prøvd å bidra med debattlitteratur – selv om dette ikke er spesielt lukrativt. Imperiet brukes for eksempel som bibel i deler av den nye antiglobaliseringsbevegelsen, og har vært utgitt i en lang rekke land. Når den nå endelig kommer i norsk oversettelse, er dette et stort løft for oss, som neppe vil gå i økonomisk balanse med det første. Uansett: Det kommer mange spenstige utgivelser innen dette området fra oss framover, opplyser Nordanger.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here