To saharawiske kvinner i flyktningleiren i Algerie. FOTO: AFP PHOTO / Farouk Batiche

Blir det krig i Vest-Sahara?

«Hvis ikke den fredsbevarende styrken gjenopprettes, tvinges vi inn i en krig for å oppnå selvstendighet,» sier saharawisk journalist.

Reaksjonene fra den marokkanske regjeringen lot ikke vente på seg da FN-generalsekretær Ban Ki-moon omtalte situasjonen mellom Marokko og Vest-Sahara som en «okkupasjon» etter sitt besøk i en saharawisk flyktningleir i Algerie. Marokko har annektert området siden 1975, og anser i dag Vest-Sahara som en sørlig provins av landet. Like etter Ban Ki-moons uttalelse utviste Marokko 84 sivile medlemmer av FNs fredsbevarende styrke i området, MINURSO. Det skal også ha blitt brent bilder av Ban Ki-moon i demonstrasjoner i den marokkanske hovedstaden Rabat. Nå frykter innbyggerne i Vest-Sahara at det skal bryte ut krigshandlinger mellom marokkanske myndigheter og den saharawiske frigjøringsbevegelsen Polisario.
«Situasjonen i Vest-Sahara har eskalert siden FN-styrken ble utvist. Nå er jeg redd for at det skal bryte ut krig,» sier Muhammed, en saharwisk journalist og filmskaper, til Ny Tid. Han forteller at situasjonen for journalister og menneskerettighetsaktivister i området stadig blir verre, og han har selv måttet forlate området etter å ha blitt arrestert av marokkansk politi inne i Vest-Sahara. Av hensyn til egen sikkerhet ønsker han ikke å oppgi sitt fullstendige navn.
«De prøver å fengsle meg fordi jeg er journalist. Nå befinner jeg meg i flyktningleiren i Tindouf – her er jeg trygg, enn så lenge,» sier Muhammed.

Vil sikre menneskerettigheter. I begynnelsen av mars ble saharawiske Chmad Yuli skutt og drept av marokkansk militære. Yuli befant seg i den delen av Vest-Sahara som ikke er okkupert av Marokko. Etter det Støttekomiteen for Vest-Sahara har fått opplyst skal kamelene hans ha blitt skutt av militæret som bevokter muren Marokko har bygget gjennom territoriet. Da Yuli gikk for å se til kamelene, ble også han skutt. Bilder Støttekomiteen har fått tilgang til, viser skuddsår i bena. Det skal ha tatt lang tid før MINURSO fikk lov av marokkanske myndigheter å bevege seg ut til der han lå. Da de ankom, hadde han blødd ihjel. Saken er nå under etterforskning av MINURSO. Denne uken advarte Vest-Sahara om at krig kan bli neste steg dersom FN ikke får videreføre sitt mandat i området. Flere hevder også at dette er Marokkos faktiske mål: «Siden FN-styrkene trakk seg ut av området, har det kommet mer marokkansk politi i gatene. Her om dagen hadde saharawisk militære en øvelse med live-ammunisjon. Mange frykter en ny krig mellom Marokko og frigjøringsbevegelsen Polisario. Derfor er det viktig at MINURSOs mandat i området gjenopprettes, så de kan organisere en folkeavstemning om selvstendighet på en fredelig måte. Hvis ikke styrken gjenopprettes, tvinges vi inn i en krig for å oppnå selvstendighet,» sier Muhammed.

… OBS. teksten fortsetter …


Kjære leser. NY TID trenger din støtte for å lage avisen. Derfor ber vi deg vennligst abonnere. Om du allerede gjør det, logg inn eller bare registrer deg som leser (inkluderer nyhetsbrev) for å lese mer gratis. (Du har allerede lest et par gratis artikler.)


Ny Tid i julegave

Legg igjen en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.