Blir det krig i Vest-Sahara?


«Hvis ikke den fredsbevarende styrken gjenopprettes, tvinges vi inn i en krig for å oppnå selvstendighet,» sier saharawisk journalist.

Reaksjonene fra den marokkanske regjeringen lot ikke vente på seg da FN-generalsekretær Ban Ki-moon omtalte situasjonen mellom Marokko og Vest-Sahara som en «okkupasjon» etter sitt besøk i en saharawisk flyktningleir i Algerie. Marokko har annektert området siden 1975, og anser i dag Vest-Sahara som en sørlig provins av landet. Like etter Ban Ki-moons uttalelse utviste Marokko 84 sivile medlemmer av FNs fredsbevarende styrke i området, MINURSO. Det skal også ha blitt brent bilder av Ban Ki-moon i demonstrasjoner i den marokkanske hovedstaden Rabat. Nå frykter innbyggerne i Vest-Sahara at det skal bryte ut krigshandlinger mellom marokkanske myndigheter og den saharawiske frigjøringsbevegelsen Polisario.
«Situasjonen i Vest-Sahara har eskalert siden FN-styrken ble utvist. Nå er jeg redd for at det skal bryte ut krig,» sier Muhammed, en saharwisk journalist og filmskaper, til Ny Tid. Han forteller at situasjonen for journalister og menneskerettighetsaktivister i området stadig blir verre, og han har selv måttet forlate området etter å ha blitt arrestert av marokkansk politi inne i Vest-Sahara. Av hensyn til egen sikkerhet ønsker han ikke å oppgi sitt fullstendige navn.
«De prøver å fengsle meg fordi jeg er journalist. Nå befinner jeg meg i flyktningleiren i Tindouf – her er jeg trygg, enn så lenge,» sier Muhammed.

Vil sikre menneskerettigheter. I begynnelsen av mars ble saharawiske Chmad Yuli skutt og drept av marokkansk militære. Yuli befant seg i den delen av Vest-Sahara som ikke er okkupert av Marokko. Etter det Støttekomite …

Kjære leser. Du kan lese én fri artikkel per dag. Kom evt. tilbake i morgen. Eller hva med å tegne abonnement? Da kan du kan lese alt (inkludert magasinene) for 69 kr. Om du er det allerede, logg inn i menyen (evt mobilmenyen) i toppen.

- Advertisement -
- Advertisement -
Carima Tirillsdottir Heinesen
Tidligere journalist i NY TID.

Du vil kanskje også likeRELATERT
Anbefalte

EnglishJapaneseNorwegianSpanish