Bli skrivebordsentreprenør

Redd verden fra din egen stue. Foreløpig bare som pc-spill.

Ny Tid

Publisert dato: 01/02/2007
[dataspill] I spillet Village the Game kan du leke lokal entreprenør i et utviklingsland. Daniel Hickman, skaperen av spillet, vil vise hvordan det er mulig å utvikle lønnsomme forretninger i den tredje verden.

– Dataspill som øker bevisstheten rundt problemene i den tredje verden reder grunnen for spill som øker bevisstheten om løsninger på problemene. Det er nettopp dette vi gjør med Village, mener Hickman.

Hickman viser til Darfur is Dying og Third World Farmer som eksempler på spill som har bidratt til å skape oppmerksomhet rundt problemene i den tredje verden.

– Det har vært utrolig kult å følge med på denne trenden, sier han.

I sommer skrev Ny Tid om nyhetsspill, eller «newsgaming», det vil si spill som brukes til politisk påvirkning, der vi blant annet omtalte Darfur is Dying. Hickman mener spillene har en viktig funksjon, men ønsker å gå et skritt lenger med Village.

Alle organisasjonene du samarbeider med i spillet finnes i virkeligheten, og man kan kjøpe vannpumper og solceller, og ta opp

mikrolån av bedrifter som har spesialisert seg på redskaper til nettopp entreprenører i ut-viklingsland. Hickmans idé var opprinnelig å lage en nettside som gir brukerne muligheten til å være entreprenører i utviklingsland på ordentlig, samtidig som de satt hjemme i sin egen stue.

– Tenk deg at du bruker Google Earth til å zoome inn på en avsidesliggende landsby i Peru, og ser hvilke tomter som er til salgs. Velg en tomt og kjøp den ved et museklikk. I «Star forretning»-menyen kan du velge biodiesel-

raffineri og følge med på webkamera og videoblog på at ansatte gjør drømmen din til virkelighet, sier han.

Programmet vil automatisk ta seg av papirarbeid, og tilby eBay-liknende vurderinger av underleverandører og arbeidere. Ideen har han kalt «SimVillage, but not Sim», for å understreke at dette dreier seg om virkeligheten.

– Det er langt igjen til ideen blir kan bli realisert. Den vil kreve mye infrastruktur og politisk brytekamp for å realiseres. Så mens verden venter på at dette teleentreprenørprogrammet skal bli virkelighet, lager vi et spill der entreprenører kan eksperimentere med bedrifter de vil starte, sier Hickman.

Village the Game vil bli offentlig tilgjengelig i april. Hickman jobber nå med en demo som brukere kan sende tilbakemeldinger på hva de mener bør forandres.

Kommentarer