Bli skeiv du også

På tide å komme ut av skapet: Neste uke bør du føle deg skeiv.
Avatar
Email: dag@nytid.no
Publisert: 02.08.2007
[skeive dager] «Festivalen Skeive dager er det største kulturarrangementet for landets skeive publikum…»

Med disse ord presenterer Skeive dager seg selv. Den årlige festivalen åpner i Oslo denne helga, 22. juni, og varer til 1. juli. Norges hovedstad vil slik i en drøy uke, inkludert to helger, bli preget av homofil livsglede.

Men er dette kulturarrangementet virkelig kun, eller for den saks skyld mest, for Norges skeive publikum – slik arrangørene påstår? Selvfølgelig ikke. Hvis ikke vil det jo ikke vært noen mening i festivalens hovedformål, nemlig: «å bidra til økt aksept og respekt for denne delen av hovedstadens mangfoldige borgere.»

Festivalens poeng burde jo være nettopp å inkludere den heterofile majoriteten, for å dempe fordommene. Slik at Skeive dager heller oppfattes som det største skeive kulturarrangementet for det norske publikum som sådan.

Antagelig er norske heterofile de som har mest behov for å komme seg ut i Oslos gater de neste ti dagene. De virkelig globale gay-trotterne drar uansett til Spania neste uke. Mellom 27. juni og 1. juli arrangerer nemlig Madrid Europride 2007. Anslagsvis 2,5 millioner mennesker fra inn- og utland kommer til de over 200 arrangementene, som feirer lesbiske, homofile, biseksuelle og transseksuelle (LGBT). 15 år etter at den første Europride ble holdt i London, er festivalen med på å påvirke stadig flere på kontinentet, uavhengig av seksuell legning.

Men ok. La oss ta den norske festivalen Skeive dager på ordet: For å få full glede av Oslo-festivalen bør du i det minste altså føle deg skeiv, hvis du ikke da like greit er eller blir det. Og da er det et virkelig transnasjonalt program som venter. Standarden settes allerede ved den offisielle åpningen, som foretas av Ap.s stortingsrepresentant Saera Khan. Hun forklarer sitt skeive engasjement slik: «Likestilling var den viktigste grunnen til at jeg i sin tid inn i politikken, og like rettigheter for homofile og lesbiske har lenge vært en hjertesak for meg.»

Søndag 24. juni fra klokka 18 viser festivalen sitt sanne, globale ansikt. Da arrangerer nemlig Internasjonalt Utvalg i Skeiv ungdom, Skeiv solidaritet, African Youth in Norway og Fellesrådet for Afrika konsert i Kubaparken på Grünerløkka. Konserten har fokus på situasjonen for homofile, lesbiske, bifile og transkjønnete i Øst-Afrika. Simone fra D`Sound stiller, i likhet med Marte Wulff og blant andre Dancers with Attitude.

Før det hele kulminerer i Pride Parade fra kokka 15 lørdag 30. juni. La det bli en festival for alle.

[hekseri] Siden de færreste er i Oslo neste uke, kan det kanskje være like greit å dra til Vardø. Fra 28. juni til 1. juli pågår det der en heksekonferanse som kan gå helt av kosteskaftet. Talerne fra Tromsø via Tampere (Finland) til Austin (Texas) gir nye perspektiver på alt fra sjamaner i Russland til Guantanamo Bay og eksorsisme i moderne rettssaler.

Jammen godt Vardø har midnattssol fram til 26. juli. Etter denne skumre konferansen trenger vi sol døgnet rundt!■

Kommentarer