Blant barn, tiggere og yezidier


Mens jeg skriver i trygghet i Kurdistan, trues titusener fra yezidi-minoriteten. USA skal nå bevæpne kurdiske styrker mot ISIL-krigere, som har fått tak i amerikanske våpen. Det som ryster meg mest, er likevel de tiggende barn fra Syria.

Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 2014-08-18

Suleimania. Vi bevitner daglig at antall barn som tigger øker veldig raskt her i Suleimania, ja i hele Kurdistan her i det nord-østlige Irak. Krigen i Syria og ISIL-krigerne driver dem hit.

Hver dag når jeg går ut i byen, treffer jeg små barn som ber om penger – disse barna kan være fra fire år til tolv år. Det knuser hjertet mitt å se på barn som ikke har noen barndom, de lider på forferdelige måter. Barn må ha et sted å bo, og de må være på skolen for å lære. Det er det jeg så i Norge, og det må være sånn overalt.

Men den forferdelige situasjonen i Midøsten, som har eskalert den siste måneden og siste uka, fører til at barn blir utsatt for vold, seksuelle overgrep og barnearbeid. Derfor fremstår en ny generasjon som ikke har noe barndom. Noen av dem kan dø eller bli voldelige når de er utsatt selv for vold mens de er barn.

Noen kriminelle grupper utnytter barn som ikke har forelder – de rekrutterer dem som tiggere og de tjener penger på dem. Hvis ikke, så får barna ikke noe sted å bo og det slåsskamper ut av dem. Dette er det verste ved dette problemet, det at voksne misbruker små barn uten at myndighetene kan gjøre noe med det.

Barna her i Suleimania kommer fra krigsområder som Syria. Det er en menneskelig katastrofe det som hender der – mange barn blir drept, andre flykter for sine liv hver dag. En annen gruppe barn kommer fra Iran. Det er fordi iranere sliter med fattigdom og har store lidelser på grunn av sanksjonene fra FN, noe som fører til store lidelser for det iranske folk. Hovedmålet er å hindre iranske myndigheter fra å utvikle atomprogrammet sitt. Noe av det samme opplevde vi her i kurdiske Irak da FN bestemte seg for å sanksjonere landet på 90-tallet. Men det eneste som sanksjonene virket på, var det irakiske folk – ikke Saddam Hussein.

Abonnement halvår kr 450

ISIL-flyktningene. Den tredje gruppen av barn her i gatene kommer fra Mosul. Det er circa en halv million mennesker som har flyktet fra den nest største byen i Irak på grunn av de islamistiske ISIL-krigerne.

Det er mangel på alt, for de har intet sted å bo, de mangler vann og mat. Barna går desperate på gatene kun for å få litt penger til å kjøpe nødvendige ting som mat og vann, mens noen sover på gatene og noen annen forsvinner om nettene.

Jeg husker hva moren min sa om barnearbeid, for min mor var en dyktig lærer som behandlet barn hele livet sitt: Hun mente det alltid …


Kjære leser. Du har allerede lest månedens 4 frie artikler. Hva med å støtte NY TID ved å tegne et løpende online abonnement for fri tilgang til alle artiklene?


Legg igjen et innlegg

(Vi bruker Akismet for å redusere spam.)