– Vi tenker ikke politikk

Misjonsleder Tormod Søbyskogen i Oslo Kristne Senter forteller at de ikke har hatt noe misjonsarbeid i Irak tidligere – og at de neppe vil sende noen misjonærer til landet med det første. – Vår generelle erfaring med land i krigssituasjoner er at folk der er ute av balanse. Det er derfor ikke gagnelig med misjonsarbeid. […]

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Misjonsleder Tormod Søbyskogen i Oslo Kristne Senter forteller at de ikke har hatt noe misjonsarbeid i Irak tidligere – og at de neppe vil sende noen misjonærer til landet med det første.

– Vår generelle erfaring med land i krigssituasjoner er at folk der er ute av balanse. Det er derfor ikke gagnelig med misjonsarbeid. Vi tenker mer menneskelig i slike situasjoner og hjelper dem med nødhjelp, enten de er kristne eller ikke, forklarer Søbyskogen, og viser til at Oslo Kristen Senter blant annet driver med nødhjelp støttet av Norad.

I Irak har imidlertid organisasjonen overlatt nødhjelpsarbeidet til de store hjelpeorganisasjonene.

– Når krigssituasjonen i Irak er over vil vi se på landet som muslimsk på lik linje med andre muslimske land og tenke langsiktig. Da Perestrojkaen kom til Sovjet sa alle misjonsorganisasjonene at det hadde oppstått en gyllen mulighet for misjon – «a window of opportunity». Så forsvant de fleste etter en stund. Men vi har vært der i 13 år nå og drevet misjon, sier Søbyskogen, som er meget skeptisk til kortsiktig misjonsinnsats.

– Har dere noen prinsipielle innvendinger mot å starte misjon i et Irak som er okkupert av amerikanerne?

– Nei, vi tenker ikke politikk i det hele tatt. Vår arena er å fokusere på enkeltmennesket. Vi har jobbet i både militærdiktatur og andre typer styresett, men tar ikke politisk stilling, svarer Søbyskogen.

Til tross for at han ikke synes det er lurt å misjonere i Irak slik situasjonen er nå, støtter han andre som måtte komme til den konklusjon.

– Vår grunnholdning er at vi er positiv til all misjonsinnsats. Vi er ikke negative til de som ser en gyllen mulighet i Irak i dag. Men vi tenker annerledes nå, sier misjonsleder Tormod Søbyskogen i Oslo Kristne Senter.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here