– Vi støtter de kristne i Irak

Norsk Misjon i Øst (tidligere Misjon bak jernteppet) er en av få norske misjonsorganisasjoner som allerede har erfaring med Irak. Men organisasjonen har ikke egne misjonærer i landet. – Vi har en lokal samarbeidspartner i Jordan, Manara Ministries. Gjennom den sender vi – og har sendt både før og under krigen – mat og medisiner […]

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Norsk Misjon i Øst (tidligere Misjon bak jernteppet) er en av få norske misjonsorganisasjoner som allerede har erfaring med Irak. Men organisasjonen har ikke egne misjonærer i landet.

– Vi har en lokal samarbeidspartner i Jordan, Manara Ministries. Gjennom den sender vi – og har sendt både før og under krigen – mat og medisiner til de nødlidende i flere av Iraks storbyer. I kombinasjon med nødhjelpen distribuerer vi Bibelen og kristen litteratur, samt at vi driver sjelesorg, forklarer informasjonssjef i Norsk Misjon i Øst, Jan-Geir Dittmann.

Hans organisasjon er mest opptatt av å støtte Iraks kristne minoritet.

– Det er for tidlig å si om det har blitt vanskeligere for kristne etter at Saddam Hussein ble styrtet. Også tidligere har kristne i landet blitt identifisert negativt med USA og vesten. Men det er mange kristen irakere som har flyktet fra landet, for eksempel til Jordan, på grunn av at de har mistet arbeid eller hjemmene sine, sier Dittmann.

Har organisasjonen din tatt stilling til angrepet mot Irak og USA og Storbritannias okkupasjon av landet?

– Nei, vi har ikke sagt noe om det. Vi støtter de kristne, ber for dem og forsøker å få frigitt kristne som er fengslet for sin tro. Generelt er de kristne presset i muslimske land i dag. Verst er det i Saudi-Arabia. Tidligere var kommunismen hovedfienden. Nå er fokus flyttet til der Islam har en dominerende stilling, der sharia settes i system, forklarer Dittmann.

Han synes det er vanskelig å gi råd til andre organisasjoner som vil sende misjonærer til Irak.

– Men vi har gode erfaringer med å jobbe gjennom innfødte og folk med god kunnskap om den lokale kulturen. Det gir gjensidig læring, vi lærer veldig mye av lokale kristne, sier Dittmann, som forteller at deres misjonsarbeid blant annet inkluderer støtte til lederutvikling og menighetsbygging, bibelspredning og diakoni.

– I Irak holder de fleste kristen en lav profil for tiden. De er en utsatt minoritet. Det er klart, hvis hvite misjonærer kommer til landet på en korsfarermåte, vil det bli sett på som arroganse. Da kan det bli oppfattet som vestlig kulturimperialisme. Men det kommer an på hvilken profil man har, sier informasjonssjefen i Norsk Misjon i Øst.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here