– Bør ikke sende misjonærer nå

Jan Opsal – amanuensis i religionsvitenskap på Misjonshøgskolen i Stavanger – forteller at det ikke foregår noen diskusjon i de store etablerte misjonsselskapene per i dag om å starte misjonsvirksomhet i Irak. Det Norske Misjonsselskapet, som driver Misjonshøgskolen, har hittil kun vært involvert i Irak gjennom støtte til den kristne TV-kanalen «SAT 7» som har […]

Ola
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Jan Opsal – amanuensis i religionsvitenskap på Misjonshøgskolen i Stavanger – forteller at det ikke foregår noen diskusjon i de store etablerte misjonsselskapene per i dag om å starte misjonsvirksomhet i Irak.

Det Norske Misjonsselskapet, som driver Misjonshøgskolen, har hittil kun vært involvert i Irak gjennom støtte til den kristne TV-kanalen «SAT 7» som har sendinger som kan tas inn i landet, samt ulike former for mediearbeid gjennom Middel East Media International.

– Amerikansk misjon i Irak vil raskt kunne bli oppfattet som en forlengelse av okkupasjonen, særlig Southern Babtist-misjonærer, som er de mest konservative. Og en amerikansk misjon som oppleves som politisert vil bekrefte irakernes anklager om at USA er på et korstog mot islam, sier Opsal, som mener at situasjonen ikke nødvendigvis vil bli bedre selv om et irakisk styre etter planer blir innsatt til sommeren.

– Jeg tror ikke på noen dramatisk endring med et nytt styre. Det vil fort bli oppfattet som en marionettregjering.

Amanuensen på Misjonshøgskolen tror at norske misjonærer til sammenligning vil bli sett på som mer nøytrale, noe han blant annet begrunner ut i fra at norske, så vel som britiske soldater er møtt med mindre aggresjon i Irak enn amerikanske soldater.

– Men jeg tror det er bedre nå å støtte misjonsarbeid som drives av kristne arabere i landet. Og hvis jeg skulle gitt et råd i forhold til å sende norske misjonærer til Irak, så ville jeg sagt at organisasjonene burde vente til situasjonen i landet blir mer stabil og avklart, sier Opsal, som ikke minst tenker på den utsatte kristne minoriteten i landet.

– Kristne irakere var en del av Saddam Husseins støttegrunnlag. Nå kan de kristne oppleve press fra to hold, både fra motstandere av Saddam og radikale islamister som kan tenkes å få utrensking av de kristne på sin agenda. Ukloke vestlige misjonstiltak kan derfor akselerere problemene som de kristen allerede har, mener Opsal.

– Men mener du at det er prinsipielt galt å sende norske misjonærer til Irak så lenge landet er okkupert av USA og Storbritannia?

– Min ønskeliste er at de som skal engasjere seg i Irak må gjøre det på bakgrunn av kjennskap til og respekt for Irak, og at det er best om kristne araberne gjør det. Og hvis det skal sendes misjonærer, så er det bedre med ikke-vestlige misjonærer framfor vestlige, og bedre med europeiske framfor amerikanske misjonærer. Den praktiske konsekvensen av det jeg sier er at norske misjonærer ikke bør sendes til Irak akkurat nå. Men det betyr ikke at jeg er prinsipielt mot at det sendes misjonærer til et okkupert land. Misjon bør ikke gå ut ifra en boikottliste, for evangeliet kjenner ingen slike grenser, svarer amanuensis i religionsvitenskap på Misjonsskolen, Jan Opsal.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here