– Ikke avgjørende

Lars Rise, KrF-medlem i Stortingets utenrikskomité, mener at vi må leve med at fredsoperasjoner foregår under forskjellige hatter. – Jeg vet ikke om det er avgjørende hvilken farge hjelmen har på Norges fredssoldater. Vi har et stort militært engasjement i Kosovo gjennom KFOR-styrken, som er opprettet på initiativ fra FN. Også vårt engasjement i Afghanistan […]

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Lars Rise, KrF-medlem i Stortingets utenrikskomité, mener at vi må leve med at fredsoperasjoner foregår under forskjellige hatter.

– Jeg vet ikke om det er avgjørende hvilken farge hjelmen har på Norges fredssoldater. Vi har et stort militært engasjement i Kosovo gjennom KFOR-styrken, som er opprettet på initiativ fra FN. Også vårt engasjement i Afghanistan må telle med, selv om det ikke er en fredsoperasjon i tradisjonell forstand, sier han.

Rise understreker at KrF er positive til FN-styrkene.

– Jeg skulle gjerne sett at vi kunne bidra mer i FNs fredsbevarende operasjoner. Men enda viktigere synes jeg det er å legge vekt på langsiktig humanitær hjelp og forebyggende tiltak, mener KrF-politikeren, som viser til Regjeringens økte bevilgninger til bistand og demokrati/menneskerettigheter.

– Deltagelsen i KFOR-styrken koster Norge en milliard kroner i året. Det er vel slik at vi ikke rekker over alt og vi må prioritere, legger Rise til.

Han er enig i at det står respekt av at fattige land som Bangladesh bidrar med FN-soldater i tusentall.

– Men det er store forskjeller på lønnskostnadene på militære styrker i Bangladesh og i Norge. Dette avspeiler hvordan verden er. Når et fattig land som Bangladesh stiller med 5000 FN-soldater, så får vi heller ta oss av bistand til Bangladesh, mener KrFs Lars Rise.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here