– Negativ glidning

Thorvald Stoltenberg, president i Norges Røde Kors, er overrasket over hvor få personer Norge har i FN-uniform. På spørsmål hva han synes om at Norge nå i stedet satser på Nato-ledede fredsoperasjoner, svarer han: – Det er negativt i den forstand at det er et skifte i fokus over på mer kamp og mindre forhandlinger. […]

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Thorvald Stoltenberg, president i Norges Røde Kors, er overrasket over hvor få personer Norge har i FN-uniform. På spørsmål hva han synes om at Norge nå i stedet satser på Nato-ledede fredsoperasjoner, svarer han:

– Det er negativt i den forstand at det er et skifte i fokus over på mer kamp og mindre forhandlinger. En slik glidning i retning mot mer kamp og vold fører til opprustning hos de landene som føler seg truet av verdenssamfunnet.

Stoltenberg mener imidlertid at dette er en utvikling som FN selv har gått inn for.

– FN vil at regionale organisasjoner i større grad skal inn i konflikter. I Sierra Leone har for eksempel Nigeria en ledende rolle i de afrikanske fredsstyrkenes engasjement. Men det ligger noe dypere her; det tradisjonelle fredsengasjementet har kommet i skyggen av kampstyrker, sier FNs tidligere spesialutsending til Balkan og nåværende leder av en FN-gruppe som venter på å få klarsignal til å undersøke de humanitære forholdene i Irak.

Han er enig i at land som Bangladesh med sine over 5000 FN-soldater gjør en beundringsverdig innsats i fredsoperasjoner verden over, men synes det er vanskelig å sammenligne dette med Norges magre innsats.

– Norge har jo 890 mann i KFOR-styrken i Kosovo. Selv om den er ledet av Nato, så er den i samsvar med FNs vilje, mener Stoltenberg.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here