– Er generelt enig i analysen

– Jeg er enig i analysen: Det er ikke vår jobb å komme med kompromissforslag, sier leder Erik Solheim i Naturvernforbundet.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Solheim, leder i Naturvernforbundet kjenner igjen kritikken som Langeland og Bjørklund kommer med i kjølvannet av Sauda-saken.

– Dette er en debatt som dukker opp nå og da. Problemet er ofte at grupper med nye personer som starter lokale vernegrupper ofte tenker at det blir vanskelig å stoppe hele utbyggingen. Både i forhold til Sauda-saken og Øvre Otta-saken hadde de ikke tro på at det gikk an å stanse alt, sier Solheim.

Han er generelt enig i analysen som SVs stortingsrepresentanter kommer med.

– Men jeg er usikker på om det var vernegruppas Alternativ 2000 som gjorde at det ikke ble nullutbygging. Denne saken er litt kronglete og vanskelig, mener Naturvernforbundets leder.

Solheim presiserer at Naturvernforbundet sentralt flagget en nullutbygging.

– Men lokal stilte våre folk seg bak Alternativ 2000. Sentralt var vi var ikke for en halv utbygging. Men vi måtte jo si som sant er, at det er bedre med en halv utbygging enn en full utbygging.

Hvorvidt dette var et feilgrep, skal organisasjonen ta en runde internt for å vurdere.

– Hvis det foreligger planer om full utbygging av et vassdrag, så er det nok større muligheter for et akseptabelt kompromiss jo lenger ned mot nullutbygging miljøbevegelsen tar utgangspunkt i, sier Solheim, som ikke er fremmed for at kraftutbyggerne tar ekstra godt i for å sikre et akseptabelt kompromiss i deres øyne.

Han er mindre begeistret for Langelands antydninger om at deler av miljøbevegelsen har andre motiver enn vassdragsvern i saker som Saudautbyggingen.

– Dette vil jeg avvise, hos oss er det ingen med slike motiver. Verken Tore Killingland eller Per Flatland her på huset har vist Venstre omsorg framfor Saudavassdragene. Dessuten er det jeg som har kjørt denne saken hos oss, sier generalsekretæren i Naturvernforbundet.

Om strategien har vært vaklende i Sauda-saken og Øvre Otta-saken, lover Solheim andre boller hvis det blir tale om utbygging av Vefsnavassdraget i Nordland.

– Vefsna skal inn i verneplanen, der skal vi ikke ha noe utbygging. Det er den lokale vernegruppa enig i, slår Solheim fast.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here