– Et paradoks

Bjørn Jacobsen, SV-medlem i Stortingets utenrikskomité, liker dårlig at Norge bidrar med stadig mindre personell til FN-styrkene. – Det er helt klart et paradoks at statssekretær Vidar Helgesen i UD maner FNs medlemsland til større innsats for FNs fredsbevarende styrker, samtidig som Norge bare bidrar med noen titalls FN-soldater, sier han. Stortingsrepresentanten mener at Norge […]

Ola
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Bjørn Jacobsen, SV-medlem i Stortingets utenrikskomité, liker dårlig at Norge bidrar med stadig mindre personell til FN-styrkene.

– Det er helt klart et paradoks at statssekretær Vidar Helgesen i UD maner FNs medlemsland til større innsats for FNs fredsbevarende styrker, samtidig som Norge bare bidrar med noen titalls FN-soldater, sier han.

Stortingsrepresentanten mener at Norge nå er i ferd med å velge en gal retning i sitt internasjonale engasjement.

– Natos «out of area», krigen i Afghanistan og de radikale endringene av Nato som diskuteres under toppmøtet i Praha – det virker som om Norge går den veien militært, og det beklager vi i SV. FN er sporet Norge bør følger, og det burde synes på uniformene våre folk bærer i utlandet, sier Jacobsen.

Han mener at nordmenns engasjement i FNs fredsstyrker ikke bare kommer konfliktområdene til gode.

– Jeg har møtt mange som har tjenestegjort ute som har tatt med seg verdifull erfaring og synspunkter hjem igjen. Mange som tjenestegjorde som FN-soldat i Libanon fikk eksempelvis endret sitt syn på Israels rolle i Midtøsten og påvirket nordmenns syn på konflikten, mener Jacobsen.

Hans kommentar til at fattige land som Bangladesh, Pakistan og Nigeria bidrar med FN-soldater i tusentall, kommer kjapt:

– Ja, og så bidrar vi med penger. Det blir feil. Norge må også bidra med folk i FNs fredsbevarende styrker, sier SV-representanten.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here