– Vi er uenige

– Både USA og Nato må være i Afgnaistan. Taliban hadde tross alt kapret landet, sier Gunnar Halvorsen (Ap).

Ny Tid

Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter.
(Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

– Taliban er sterkere enn det den norske opinionen er klar over, noe vi allerede ble klar over da forsvarskomiteen var i Afghanistan i fjor. Det viser hvor vanskelig det er når vestlige demokratier skal gå inn i andre kulturer og stammestrukturer. Det skal litt til for å klare å få til endringer, sier Gunnar Halvorsen, en av Arbeiderpartiets representanter i forsvarskomiteen.

– Har utviklingen i Afghanistan endret ditt syn på militæroperasjonene?

– Nei, i motsetning til Irak, så lå det tross alt en FN-resolusjon til grunn for å styrte regimet i Afghanistan. Taliban hadde jo kapret et land, og det går ikke an.

– Men ser du noen forskjell på Operation Enduring Freedom og ISAF-styrken?

– Jeg tror begge er nødt til å være i Afghanistan. Det ideelle ville vært FN-styrker. Men det realistiske er at FN ber USA, Nato eller andre om å utføre militære oppdrag for verdenssamfunnet.

– Så du støtter at norske spesialstyrker nå skal sendes til Afghanistan under amerikansk kommando?

– Jeg har ikke oppfattet at spesialstyrkene skal under amerikansk kommando i Operation Enduring Freedom. Jeg forutsetter at de skal til Kabul og nord i landet under ISAF-kommando. Jeg er derfor overrasket over problemstillingen din, og synes det er vanskelig å svare på dette.

– Hva hvis SV etter valget i en rød-grønn regjering krever at spesialstyrkene skal trekkes tilbake?

– Det er uaktuelt så lenge vi har forpliktende avtaler. En annen ting er ved eventuell forlengelse av avtalen. Men det tror jeg en slik regjering løser på kammerset gjennom kompromisser, sier Halvorsen.

---
DEL

Legg igjen et svar