– Jan Petersen gir Pilatus-svar

– Utenriksministeren kommer med et Pontius Pilatus-svar når han forsvarer bombingen av Irak med beskyttelse av sivile, sier Bjørn Jacobsen (SV).

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Hva er den norske regjeringens syn på USAs og Storbritannias bombing av irakiske mål i flyforbudssonene? Har bombeangrepene hjemmel i FN-resolusjonene mot Irak?

Dette var spørsmål stortingsrepresentant Bjørn Jacobsen (SV) sendte i brevs form til utenriksminister Jan Petersen (H) for to uker siden.

Onsdag i forrige uke kom Petersens svar, og Jacobsen er svært kritisk til det utenriksministeren har å fare med.

– Petersen kommer med et Pontius Pilatus svar når han forsvarer den pågående bombingen av mål i flyforbudssonene i Irak med å henvise til at USA og Storbritannia beskytter sivilbefolkningen mot overgrep fra Saddam Hussein. Bombetoktene dreper jo også sivile irakere som angivelig skal beskyttes, sier Jacobsen.

– Sonene omtales ikke

I utenriksministerens svar innrømmes det at flyforbudssonene ikke er omtalt i FN-resolusjonene:

«Flyforbudssonene omtales ikke i de resolusjonene som FNs sikkerhetsråd har vedtatt om Irak, heller ikke i resolusjon 1441 av 8. november 2002.»

Dette forhindrer ikke Petersen i å forsvare USAs og Storbritannias bombing av irakiske mål i flyforbudssonene, som har pågått mer eller mindre jevnlig de siste 12 årene.

Utenriksministerens resonnement er at Sikkerhetsrådet gjennom resolusjoner har gitt Irak klare pålegg om overholdelse av humanitære krav overfor de forfulgte befolkningsgruppene, med andre ord kurderne i nord og sjiamuslimene i sør:

«Kontrolltiltakene i sonene har bidratt til å trygge sikkerheten for de nevnte befolkningsgruppene, ved å umuliggjøre irakiske overgrep.»

– Brudd på folkeretten

– Problemet er at bombeangrepene har kostet hundrevis av sivile irakere livet, samt såret ytterligere et tusentall. Utenriksministeren mener altså at det å bombe sivile er å beskytte de sivile, slår Jacobsen fast.

Jan Petersen konklusjon i brevet til Jacobsen er at det er det irakiske regimet som sitter med nøkkelen til en opphevelse av flyforbudssonene og «de øvrige tiltak som er iverksatt av det internasjonale samfunn.»

SVs representant i Stortingets utenrikskomité er ikke fornøyd med dette, og akter å forfølge saken, både når den utvidede utenrikskomiteen møter 3. februar og når Stortinget debatterer utenriksministerens redegjørelse om Irak – henholdsvis 13. og 20. februar.

– Stilletiende godtar regjeringen brudd på folkeretten. Dette er en av de mange skjulte krigene som pågår i skyggen av krigen mot terror, sier Jacobsen.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here