– En misforståelse, sier TV2

– Det er en misforståelse at vi ikke ville ha med moderate muslimske kvinner i debatten vår, sier redaksjonssjefen i Holmgang.

Ny Tid

Redaksjonssjef Tor Godal i TV2-programmet Holmgang mener at en misforståelse er bakgrunnen for at norsk-tyrkiske Fatma Suslu i forrige ukes Ny Tid beskylder TV2 for løgn.

Bakgrunnen var utspillet til Abid Q. Raja i fagbladet Journalisten.

– Raja ville ikke stille i vårt debattprogram i fjor i forbindelse med drapet på den hollandske filmskaperen Theo van Gogh. Raja sa at grunnen var at Holmgang angivelig ikke ønsket moderate muslimer som deltagere i debatten, noe som falt på sin egen urimelighet i og med at vi jo ønsket at han som en moderat muslim skulle delta, forklarer Godal.

Ifølge Holmgang-redaktøren var Rajas neste ankepunkt at de ikke ville ta inn muslimske kvinner som debattanter. Og her oppsto ifølge Godal misforståelsen. For da han uttalte til Jounralisten at Holmgang hadde kontaktet åtte-ti kvinnelige muslimer, men at ingen kunne eller ønsket å delta, hadde han ikke tatt med Fatma Suslu av partipolitiske årsaker.

– Fatma Suslu var i en litt annen kategori. Hun er SV-politiker. Før debatten ble hun vurdert opp mot Mehtab Afsar, som også er SV-politiker. Vi kunne ikke ha to fra SV i panelet, og valgte derfor Afsar, som vi oppfattet som den sterkeste debattanten av de to, sier Godal, som forteller at han har snakket med Fatma Suslu og at hun er enig med ham om at dette var en misforståelse som nå er oppklart.

– Nei, dette var ikke en misforståelse, det var ikke det som var poenget, repliserer Suslu når Ny Tid legger fram Holmgang-redaktørens forklaring.

– Til meg sa han at det var en glipp fra deres side. For meg er det helt greit at de valgte Mehtab Afsar framfor meg. Men da må de si det, og ikke si til Journalisten at det ikke var noen muslimske kvinner som kunne eller ville stille. De kunne sagt at vi har en muslimsk kvinne som kan stille, men at de vurderte en annen som bedre egnet, sier Suslu, som står på sin kritikk av Holmgang og andre norske medier.

– I stedet for å gi et nyansert bilde, har alt de siste årene dreid seg om ekstreme muslimer. Poenget er at man ikke inviterer folk med nok kunnskap i disse debattene, mener Suslu, som forteller at hun skal ut og ta en kopp kaffe i neste uke med Holmgang-redaktøren for å diskutere dette videre.

Godal vil på sin side verken ha hengene over seg at Holmgang har løyet eller at de ikke ønsker kvinner med i debatter.

– Jeg gjorde en opptelling ut i fra programmene våre i 2004 og kom fram til at av 13 muslimer som deltok i våre debatter i kraft av at de var muslimer, så var sju av dem kvinner, sier han.

Kommentarer
DEL