– Ren løgn fra TV2

– Det er ren løgn at ingen muslimske kvinner kunne eller ville stille opp i Holmgang-debatten om muslimer og ytringsfrihet.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Norsk-tyrkiske Fatma Suslu orker knapt lenger å høre på TV-debatter eller lese avisartikler som tar opp muslimers rolle i det norske samfunnet.

– Medias holdning er kvalmende. Alt de gjør, gjør de for å skape PR for seg selv, ikke for å skape toleranse og respekt, sier Suslu.

En av grunnene til hennes skepsis til medias motiver er erfaringene hun gjorde med Holmgang, da TV2s debattprogram 17. november i fjor satte søkelyset på drapet på den kontroversielle hollandske filmskaperen Theo van Gogh.

Et av spørsmålene Holmgang reiste var: «Viser hendelsene i Nederland at det er et problem for muslimer å tilpasse seg våre verdier, å akseptere ytringsfriheten vår?»

Etter programmet gikk den moderate muslimske talsmannen Abid Q. Raja ut og kritiserte Holmgang for å bidra til muslimhets.

Opprinnelig var Raja invitert til å delta i panelet. Men da han ble kjent med vinklingen på programmet og sammensetningen av debattpanelet (deriblant Carl I. Hagen, Hege Storhaug, Unni Wikan og Zahid Mukhtar fra Islamsk Råd, som under debatten sa at han forsto hvorfor noen gikk til det skrittet å drepe van Gogh), takket han nei.

Raja mente at Holmgang hadde lagt opp til en unyansert debatt, og etterlyste blant annet kvinnelige muslimske debattanter.

TV2 stilte seg uforstående til kritikken, og svarte blant annet i fagtidsskriftet Journalisten at de hadde kontaktet åtte-ti kvinnelige muslimer, men at ingen kunne eller ønsket å delta.

– Det er ren løgn. Jeg ble ringt opp av Holmgang på morgenen med forespørsel om å stille til debatt, forteller Fatma Suslu.

Hun ble bedt om å sitte klar ved telefonen i tilfelle hun ble valgt ut. Men til slutt fikk hun beskjed om at de hadde funnet noen andre i stedet.

– Jeg hadde gitt dem mitt syn på saken. Den ble vel for nyansert og for lite tabloid for dem, bemerker Suslu, som har lite til overs for TV2.

– Det er nesten som om Carl I. Hagen eier TV2. Hvorfor må alltid Carl I. Hagen diskutere disse tingene; hvem er han, er han en sosialantropolog, en sosiolog, religionshistoriker, prest? Hva slags kompetanse har han for å diskutere disse spørsmålene, spør Suslu.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here