– En dyktig diktator

- Hver gang Mugabe møter en seriøs utfordring tyr han til vold, sier den zimbabwiske menneskerettsaktivist og forfatter Chenjerai Hove.
Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 14.03.2002

Han understreker at volden vi har sett i forbindelse med valget i Zimbabwe ikke er noen tilfeldighet. Den faller inn i et mønster. Opposisjonspartiet Movement for Democratic Change (MDC) er en stor trussel for mannen som ledet frigjøringen av landet og vant valget i 1980. Med MDCs 1 200 000 stemmer og ZANU-PFs 1.600.000 stemmer, er det klart at Robert Mugabe må ha følt seg truet, hevder Hove.

– I 1980 brøt ZANU-veteranen Edgar Tekere med Mugabe, og ved valget i 1985 var det Joshua Nkomos tur, Mugabes politiske læremester. Han flyktet til Rwanda, sier Hove som onsdag kveld holdt forelesning om situasjonen i Zimbabwe på Blindern i Oslo. Han bor til vanlig i eksil i Frankrike.

Ikke drepe

Hove har ingen sans for det som noen kanskje ville kalle vestens hykleri i fordømmelsen av Robert Mugabe. At for eksempel Zaïres tidligere president Mobutu var en av USAs og vestens diktatorvenner i Afrika, står ikke på Hoves agenda.

– Kapitalist, sosialist, marxist – det spiller ingen rolle. Du dreper bare ikke din egen befolkning.

Hove forteller lattermildt at Mugabe er en dyktig diktator med svært høye tanker om seg selv.

– Han styrer med loven på sin side. Hvis han føler sin makt truet, får han vedtatt en lov som sikrer ham full kontroll. Et eksempel er at man må bo kontinuerlig i landet i minst seks måneder for å ha stemmerett. Dette rammer meg som bor i Frankrike og zimbabwiske arbeidere som jobber i Sør-Afrika. Mugabe har drevet valgfusk siden 1985 og er en mester i å skremme, undertrykke og manipulere befolkningen.

Ikke overraskende opplyser Hove at politiet, hæren og de hemmelige tjenester er Mugabes beste allierte.

– Politiet og hæren fikk lønnsøkning på 67 prosent i oktober 2001. I år har de fått en økning på 100 prosent. I Zimbabwe gjennomfører ikke hæren militærkupp. Soldatene blir jo tatt så godt vare på og gjør som de vil. Hvis man rapporterer at man er blitt banket opp av ZANU-PF, blir man arrestert av politiet.

– Mugabe er i dag 78 år og har aldri vært så nær på å miste makta. Men noen unnskyldning for volden og manipuleringa ved valget, vil han ikke komme med. Ordet unnskyld finnes ikke i hans vokabular. For et par år siden uttalte han at: “ingen kan styre økonomien bedre enn meg”.

Forandring innenfra

Hove avviser bestemt at militær inngripen fra for eksempel Storbritannia, vil bedre situasjonen i Zimbabwe. Han har heller ingen tro på det britiske samveldet, som han mener er en prateklubb, akkurat som FN. Folket selv må gjennomføre forandringene i landet.

Man kunne kanskje tro at andre afrikanske land ikke ville være så nølende med å kritisere Mugabe. Etter Hoves oppfatning, henger dette sannsynligvis sammen med at en del land, blant annet Namibia og Zaïre, heller ikke har det beste rullebladet. Når det gjelder Sør-Afrika, tror han at en viktig grunn kan være at økonomien i Zimbabwe er svært avhengig av Sør-Afrika og omvendt. Mange sørafrikanske selskaper har datterselskaper og avdelinger i Zimbabwe. Hvis president Mbeki tar en for rask beslutning, vil det slå tilbake på ham selv.

– Det blir mer vold i Zimbabwe framover. MDC-ungdommen vil gå ut i gatene og protestere på valget, politiet vil være ute i gatene og ZANU-PFs feiring av valgseieren vil bli voldelig, avslutter Chenjerai Hove.

Kommentarer