– Vi drar aldri opp en debatt selv

Rapporten som avliver myten om «kriminelle asylsøkere» har omtrent ikke fått noen omtale i media. – Vi drar aldri opp en debatt selv, sier redaksjonssjefen i Holmgang.

Ny Tid

Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter.
(Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Etter at Politidirektoratets rapport om asylsøkere og kriminalitet ble lagt fram for en uke siden, har det vært en bortimot øredøvende stillhet om saken i media.

Etter det Ny Tid har kunnet registrert den siste uka, begrenser pressens dekning seg til noen små avisnotater og radioinnslag.

De store overskriftene i de riksdekkende avisene eller de store debattene på TV glimrer imidlertid med sitt fravær. Verken NRKs debattprogrammer på TV – RedaksjonEN og Standpunkt – eller TV2s tilsvarende programmer, Holmgang og (t)abloid, har funnet en debatt om temaet verdig.

– Vi drar aldri opp en debatt selv. Vi ser hvilke debatter som går ellers i media. Forutsetningene våre er at det finnes nok reaksjoner og momenter til å holde debatten gående i 45 minutter, sier redaksjonssjef Tor Godal i Holmgang.

Han forteller at sist Holmgang tok opp debatten om kriminalitet i forhold til utlendinger var i vår da FrP lovet et råkjør mot kriminelle innvandrere, og Holmgang spurte om ikke utspillet var spekulativt og smakløst.

– Sett at det var gjengs oppfatning at asylsøkere er mer kriminelle, da ville dette kunne være en interessant debatt for oss. Det er viktig for oss med debatter som snur holdninger. Men vi finner sjeldent opp debatter selv, sier Godal, som likevel ikke vil si at Holmgang ikke har et selvstendig ansvar for å ta opp saker.

– Mediene tenderer til å skrive det som bekrefter bilde vi har fra før. Hvis det blir politisk debatt om rapporten fra Politidirektoratet, er det et godt tema for oss, sier Holmgangs redaksjonssjef.

I NRKs RedaksjonEN er forklaringen at andre temaer har blitt vurdert viktigere.

– Vi har alle mulige temaer på blokka hver dag. Vi har også hatt denne saken på blokka. Men foreløpig har den falt under streken, sier redaksjonssjef i Magasin, Stein Bjøntegård.

– Frendeles er denne saken på blokka, jul er ikke her ennå. Men jeg kan ikke legge noen føringer. Det er mange ting som avgjør, hvem vi får til å stille opp og lignende, sier Bjøntegård i NRK.

En av få egne vinklinger på saken har så langt vært å finne på Dagbladets nettside. Men i stedet for å fokusere på hvor liten og beskjeden del av det norske kriminalitetsbildet som asylsøkere står bak, slå Dagbladet til med følgende overskrift:

«Asylsøkere og utlendinger bak 7000 lovbrudd»

Artikkelen sier ingenting om at svenskene var de av utlendingene som sto for flest lovbrudd i denne statistikken, eller at de 7000 lovbruddene tilsvarer 3.5 prosent av de totale lovbruddene i 2001. Først helt til slutt i artikkelen står det at «det trolig er få asylsøkere bak lovbruddene».

Hadde Dagbladet referert tall fra Politidirektoratets rapport, ville de kunne fokusert på at asylsøkere står bak mindre enn en prosent av alle oppklarte lovbrudd i Norge i 2001 – og at asylsøkere fra Asia og Afrika maksimalt står bak to til tre promille av lovbruddene.

Både statssekretær Cathrin Bretzeg i Kommunaldepartementet og generalsekretær Morten Tjessem i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) synes dette er betegnende.

– Dagbladet spiller med dette på fordommene mot asylsøkere. Det er synd at ikke konklusjonen i rapporten har fått mer oppmerksomhet i media, sier Tjessem.

---
DEL

Legg igjen et svar