– Fundamentalisme i kvinnebevegelsen

– Hvis du ikke kjøper hele den radikalfeministiske teoripakka de har laget om prostitusjon, er du deres fiende, sier Pro Sentrets leder, Liv Jessen.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Hovedpersonen, kvinnen som fikk Amnestys menneskerettighetspris, kjenner igjen tonen og kritikken som nå kommer fra deler av kvinnebevegelsen. Likevel tar hun sats for nok en gang å forklare sine standpunkt:

– Det finnes tydeligvis en korrekt kvinnelinje, og den besitter de. Det gjør meg skremt, eller i hvert fall bekymret. For det eksisterer en fundamentalisme i kvinnebevegelsen. Hvis du ikke følger deres linje slavisk, da er du deres fiende. Men jeg er faktisk mer redd for de som mener de har funnet hele sannheten om prostitusjon enn de som tør å tvile, begynner Liv Jessen.

– Den radikalfeministiske teorien om prostitusjon står sterkt i enkelte kretser. Den går ut på å se prostitusjon utelukkende som vold mot kvinner, hvor mannen er subjekt og kvinnen et totalt objekt, hvor hun må ta skade av prostitusjonen og hvor svaret blir kriminalisering av horekunder. Hvis man ikke kjøper hele denne pakka, er du deres fiende. Hvis du ikke er enig i deres teori, må du være for prostitusjon. Dette er en temmelig fundamentalistisk tankegang. En ting er at RV mener dette. For dette er som AKP på 1970-tallet. Det vet jeg, for jeg har tilhørt den bevegelsen. Men at feminister i SV mener det samme, det synes jeg er trist, fortsetter Jessen.

I klare ordelag vil Jessen betakke seg for feminister som mener at de er for kriminalisering selv om det går ut over prostituerte. Og hun er dypt uenige i dem som hevder at all prostitusjon er tvang.

– Det er uhørt at ikke prostitusjon også kan være frivillig. Alle er ikke objekter. Det er en ekstrem undervurdering av kvinner. Det betyr ikke at jeg ønsker å legalisere prostitusjon, slik mange hevder ved å vise til at Pro Sentret samarbeider med organisasjoner hvor noen er for legalisering av prostitusjon. Er SV enig i alt Frp står for selv om partiet i forskjellige fora samarbeider med Carl I. Hagen og co, spør Jessen.

Daglig leder ved Pro Sentret kjøper heller ikke argumentet om at prostitusjon er undertrykking av alle kvinner.

– De prostituerte som ikke vil eller kan «omvende seg», blir på denne måten stemplet som svikere av kvinnekampen, og det er en farlig tankegang. At noen «vanlige kvinner» synes det er fælt å bli tatt for å være hore, går mindre inn på meg enn det faktum at vi behandler de prostituerte som en pariakaste. Det burde bekymre oss mer. Mange av dem, kanskje de fleste, ville ha valgt noe annet enn prostitusjon hvis de kunne. Men så er det noen som sier at dette livet har de valgt selv. Da er det undertrykkende å si at de ikke vet sitt eget beste. Var det ikke selvbestemmelse som var viktig i kvinnekampen? Det viktigste er hva den enkelte kvinnen trenger hjelp til, ikke tre teorier ned over hodene på dem, sier Jessen.

Når det gjelder debatten om kriminalisering har hun i sitt arbeid knapt møtt noen prostituerte som vil at horekunder skal kriminaliseres.

– Selv kvinner som har kommet seg ut av prostitusjon og tidligere har hatt det jævlig og er imot prostitusjon, sier etterpå at vi for all del ikke må gjøre livet for prostituerte vanskeligere ved å kriminalisere horekunder, sier Jessen.

---
DEL

Legg igjen et svar