– Problematisk

Espen Barth Eide, forsker ved Norsk utenrikspolitiske institutt, synes det er viktig å merke seg skiftet i Norges satsing på fredsbevarende styrker. – Norge har ikke lenger en høy profil i FNs fredsoperasjoner. Nå konsentrerer vi oss om Balkan og operasjoner i Nato-regi. Vi deltar generelt mindre i fredsoperasjoner i den 3. verden, og det […]

Ny Tid

Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter.
(Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Espen Barth Eide, forsker ved Norsk utenrikspolitiske institutt, synes det er viktig å merke seg skiftet i Norges satsing på fredsbevarende styrker.

– Norge har ikke lenger en høy profil i FNs fredsoperasjoner. Nå konsentrerer vi oss om Balkan og operasjoner i Nato-regi. Vi deltar generelt mindre i fredsoperasjoner i den 3. verden, og det er problematisk, sier han.

Barth Eide mener imidlertid at dette er en FN-ønsket utvikling om økende vektlegging av regionale organisasjoners engasjement i konflikter.

– Dessuten deltar vi i andre typer fredsoperasjoner, som for eksempel ISAF-styrken i Afghanistan og i observatørkorpset i Sri Lanka. Med i bildet hører også at KFOR-styrken i Kosovo er delegert til Nato av FN.

Den tidligere statssekretæren i Stoltenberg-regjeringen mener det står respekt av at fattige land som Bangladesh bidrar med store og dyktige styrker til FNs fredsoperasjoner.

– Men vi skal være klar over at Bangladesh, på grunn av det lave kostnadsnivået på styrkene sine, tjener penger på betalingen landet får for FN-soldatene, mens Norge på grunn av det høye kostnadsnivået har utgifter på sine FN-styrker, sier Barth Eide.

Likevel synes han at Norge burde ha deltatt mer i operasjoner ledet av FN.

– Ved inngangen til 1990-tallet hadde Norge opp mot 1600 til 1700 personer i FNs fredsstyrker. Selv om vi tar med fredsoperasjonene i Nato-regi, så har det blitt færre norske fredssoldater nå.

---
DEL

Legg igjen et svar