– Hamburgeren avskoger Amazonas

2003 ble det nest verste året for avskoging i Amazonas, og årsaken er kjøttet vi spiser i Vesten.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Nylig offentliggjorte tall fra brasilianske myndigheter viser at 2003 ble det nest verste året for regnskogen i Amazonas de siste femten årene.

Sett under ett var perioden 2002-2003 den verste siden registreringen av avskoging i Amazonas tok til i 1989. 47.000 kvadratkilometer, et område nesten like stort som Hedmark og Oppland, ble ødelagt i toårsperioden.

Dette kommer fram i en pressemelding fra Regnskogsfondet denne uka.

80 prosent

Ifølge organisasjonen er Soyaproduksjon en stadig økende trussel mot Amazonas. Men fremdeles er det kvegdrift som ødelegger mest regnskog. Ja, tall fra de brasilianske myndighetene viser at hele 80 prosent av avskogingen i landet skyldes kjøttproduksjon, og den viktigste drivkraften er kjøttforbruket i Vesten.

– Uansett om kjøttet i hamburgeren du spiser kommer fra Norge eller Brasil, er den raske matbiten høyst sannsynlig et resultat fra ødelagt regnskog, sier Jan Thomas Odegard, Regnskogsfondets Brasil-koordinator.

Mens brasilianernes eget kjøttforbruk tidligere har stått for størsteparten av veksten i landets kvegdrift, viser en ny rapport fra Det internasjonale senter for skogforskning (CIFOR) at det nå er eksportmarkedet som øker mest. Brasil er i dag verdens største kjøttprodusent.

Årsaken er at effektiv forebygging av munn- og klovsyke, kombinert med utbrudd av kugalskap i USA og Canada, har gitt Brasil konkurransefortrinn på det internasjonale markedet.

Soyaproblem

Men det er ikke bare kjøttproduksjon som er årsak til avskogingen i Amazonas. Også soyaproduksjon gjør kraftig innhogg i regnskogen, ifølge Regnskogsfondet.

Delstaten Mato-Grosso, et kjerneområde for dyrking av soyabønner, står eksempelvis for over 40 prosent av avskogingen i fjor. Over 10.000 kvadratkilometer regnskog forsvant i denne delstaten.

Og nettopp fra denne delstaten kommer nesten hele Norges soyaimport, som brukes i kraftfôr og i matvarer som for eksempel soyaolje og margarin. Årsaken til at Norge importerer fra Mato-Grosso, er delstatens forbud mot genmodifiserte soyavarianter.

– Selv om kun en relativt liten prosentandel av soyaproduksjonen foreløpig forårsaker direkte hogst, medvirker soyaindustrien til avskoging ved at det må ryddes nye områder til kvegdrift og gjennom økte krav om veiutbygging. Veiene gir gullgravere, tømmerhoggere og bønder enklere innpass i regnskogsområder der de forårsaker stor skade på skog og dyreliv, sier Odegard i Regnskogsfondet.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here