– Misjonering fra svenskene

Svenskene driver ren misjonering for kriminalisering av horekunder, mener Inga Marte Thorkildsen (SV).

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Stortingsrepresentant Inga Marte Thorkildsen (SV) er svært kritisk til svenskenes holdning til prostitusjon og kriminalisering av horekunder.

Sist uke var hun paneldeltager under et seminar om trafikking og prostitusjon som ble arrangert av Nordisk Råd i Sverige.

Sverige vedtok for flere år siden å kriminalisere horekunder, noe Thorkildsen fikk merke.

– Det er positivt at Sverige har rettet oppmerksomhet mot horekundenes ansvar, ikke minst når vi ser at holdninger som at «menn må ha det de må ha» fremdeles eksisterer. Men de har bikka helt over og driver rein misjonering for kriminalisering, mener Thorkildsen, som følte seg som enslig svale i sin motstand mot kriminaliseringen av horekunder.

Da hun under paneldebatten sa at hun syntes det var betenkelig at de ikke ville evaluere kriminaliseringsloven i lys de prostituertes ve og vel, ble hun møtt med hoderystende fordømmelse.

– Det falt ikke i god jord. Men hvordan kan de få seg til å misjonere for kriminalisering når de ikke vet hvilke konsekvenser det har for jentene, spør SV-politikeren.

På spørsmål om hvorfor hun tror at det finnes så få motforestillinger mot kriminalisering i Sverige, peker hun på sosialdemokratenes sterke stilling og dominans av samfunnsdebatter i vårt naboland.

– De mener prostitusjon og loven mot horekunder gjelder alle kvinner. Derfor er de ikke interessert i hvordan virkningen er for de prostituerte, sier Thorkildsen.

Hun forteller også at alle på seminaret var opptatt av Liljas skjebne, hovedpersonen i den svenske filmen «Lilja 4-ever», som handler om såkalt «human trafficking» og hvordan en østeuropeisk jente som blir lurt til Sverige hvor hun holdes i fangenskap som prostituert.

– Men trafficking er mye forskjelling, noe Fafo har slått fast i en rapport. Det handler ikke bare om den stakkars forslåtte jenta. Da blir alt veldig følelsesmessig. For du blir i hvert fall for kriminalisering hvis du bare ser «Lilja 4-ever», mener Thorkildsen.

Hun er også svært kritisk til måten svenskene reagerte på hennes forespørsel om å la Gitte – den prostituerte kvinnen som debatterte kriminalisering med SVs kvinnepolitiske leder i forrige ukes utgave av Ny Tid – få stille i panelet under konferansen.

– Da jeg prøvde å få med Gitte, svarte de at seminaret skulle handle om trafficking, og ikke prostitusjon. Vi fikk derfor avslag, med det begrunnelse at det ikke var relevant med en prostituert i panelet. Men det første de sa da seminaret startet var at man ikke må skille mellom prostitusjon og traffickeing, forteller en opprørt Thorkildsen, som sitter med en sterk følelse av at det fantes vikarierende motiver for å si nei til prostituerte Gitte.

Under seminaret var det en og annen som i det stille kom bort til SV-politikeren og sa at de satte pris på hennes motargumenter mot den svenske kriminaliseringsloven. Men det var også de som hvisket henne advarende ord i øret.

– De sa at jeg med mine argumenter mot kriminalisering av horekunder ga argumenter til legaliseringsbevegelsen. Jeg opplevde dette som en måte å kneble mine meninger på. Jeg synes legalisering av prostitusjon, slik som i Nederland, er noe av det verste jeg kan tenke meg. Men det betyr ikke at jeg ikke kan mene at kriminalisering av horekunder gjør vondt verre for de prostituerte, sier Thorkildsen.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here