– Brenn ned moskeer

«Brenn ned moskeer, muslimske skoler og latterliggjør det muslimske folk.» Dette var budskapet i et innlegg på Veggavisen til TV2/Nettavisen helt til Ny Tid tok opp saken.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

På onsdag denne uken la redaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, seg flat overfor Ny Tid og fjernet et sterkt rasistisk leserinnlegg som i en og en halv uke sto på trykk i diskusjonsforumet Veggavisen.

Innlegget hadde blant annet følgende to setninger:

«Hadde Hitler prøvd å utrydde muslimene i stedet for jødene, hadde han vært min største helt.», og «Brenn ned moskeer, muslimske skoler og latterliggjør det muslimske folk.»

– Dette er ikke bare langt over streken, dette er grotesk. Nettavisen har et redaksjonelt ansvar for det som står på deres sider. Dette er ikke en diskusjon, dette er spredning av rasistisk grums, sier Tor Thorbjørnsen, leder i SOS Rasisme.

– Her står vi overfor en klar oppfordring til ulovlige handlinger. Den første setningen er mer en mening. Men mye taler for at den andre går over en grense, sier jussprofessor Eivind Smith ved Universitetet i Oslo.

Til tross for at Nettavisens egne debattregler sier at de ikke tillater «generelle og nedsettende kommentarer om folkegruppe» eller «oppfordring til hat eller vold mot andre folkegrupper», hadde det hatske innlegget på Veggavisen stått i en og en halv uke på trykk før Ny Tid gjorde TV2 og Nettavisen oppmerksom på det.

Innlegget var en reaksjon på en debatt i Holmgang for en måned siden hvor debatten gikk på muslimer og kravet om at de tar avstand fra vold og drap. Fra Holmgangs hjemmesider går det en direkte link til Veggavisen.

– Denne type innlegg skal ikke stå på våre sider. Vi har nå fjernet det fra sidene våre og nedlagt forbud mot å ta inn flere innlegg fra han som sto bak innlegget. Problemet vårt er at vi har rundt en million innlegg inne på Veggavisen, og at vi bare har en person på hel stilling som går gjennom for å luke ut innlegg som går over grensen, sier ansvarlig redaktør Stavrum.

– Betyr ikke det at dere har for få ansatte til å sjekke innleggene?

– Nei, de fleste debattene på Veggavisen handler om ting som at noen mener at Tottenham er bedre enn Leeds.

– Men da burde det vel være en enkel sak å sjekke innlegg som kommer inn under kategorier hvor man vet grums kan dukke opp, slik som Veggavisens seksjon om innvandring; er det ikke sløvt at dere ikke oppdaget dette på halvannen uke?

– Det er klart, dette var en glipp. Det burde ikke skjedd, innrømmer ansvarlig redaktør Gunnar Stavrum.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here