– 15. februar vil vi okkupere London

Hvordan skal vi stoppe krigen? I Firenze ble både den russiske revolusjonen og sammenhengen mellom krigsbevilgninger og velferdskutt trukket fram.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

FirenzeLindsey German, nasjonal organisator for den britiske Stop the War Coalition, var en av innlederne på antikrigsmøtet den 7. november. Hun startet med en hilsen til den amerikanske antikrigsbevegelsen. Etter at republikanerne gjorde et godt kongressvalg den 5. november påpekte hun at president George W. Bush har enda større kontroll over amerikansk politikk, og at antikrigsbevegelsen vil få vanskeligere arbeidsbetingelser.

Ikke lenger tvil

Valget i USA gjorde også spørsmålet om det blir krig klarere.

– Det er ikke lenger noen tvil om at George Bush kommer til å starte en krig mot Irak, men i Storbritannia vil vi gjøre hva vi kan for å stoppe ham, sa German til rungende applaus.

USA bruker 396 milliarder dollar på forsvaret, Saddam bruker 1,5 milliarder dollar poengterte German, som understreket at det eneste landet som har brukt atomvåpen, er USA.

– Så hvem har de farligste våpnene i verden? Hva gjorde president Putin i Russland? Er vi i stand til å se hvem våre egentlige fiender er? Når Saddam Hussein er blitt tatt av dage, hva vil så skje? Alle har rett til å gi uttrykk for sitt syn på krig. Vi må skjære gjennom alt hykleriet om at siviliserte land ikke vil bruke slike våpen.

Ikke bedre med FN-krig

– Bush og Blair snakker ikke om menneskerettssituasjonen i Saudi-Arabia. De viser en skitten dobbeltmoral, og en krig som blir sanksjonert i FNs sikkerhetsråd er ikke noe bedre enn en krig som ikke får FN-støtte.

Og hva handler krigen mot Irak egentlig om? Det handler om USAs strategiske rolle, det handler om olje, svarte Lindsey German på sitt eget spørsmål. Men det handler også om Storbritannias imperialistiske interesser. Tony Blair gjør bare som andre britiske statsministre har gjort før ham, de forsvarte imperiet, påpekte German.

– Den 29. september marsjerte 400.000 mot krig i London. Dette var den største antikrigs-demonstrasjonen i Europa på mange år. Stop the War Coalition viste at det er mulig å mobilisere veldig mange, og den 15. februar planlegger vi å okkupere London.

Muslimers rolle

Denne fronten som grovt sett består av venstresida, fagbevegelsen og det muslimske samfunnet, ble dannet etter 11. september i fjor for å bekjempe rasisme og forsvare sivile rettigheter. Likeledes å gå i mot «krigen mot terrorisme».

– Muslimene har spilt en viktig rolle i denne koalisjonen. De har bidratt til å avkle rasistiske fordommer. Ikke minst de unge muslimske jentene har spilt en avgjørende rolle i mobiliseringen. De er ikke mer undertrykt enn andre kvinner.

Maria Styllou fra den greske bevegelsen Genoa 2001, minnet i sin innledning forsamlingen om 85-årsdagen (5. november) for den russiske revolusjonen.

Bli kvitt systemet

– Denne revolusjonen stoppet 1. verdenskrig. Vi må ikke bare slåss for å hindre at Bush starter krig mot Irak, vi må bli kvitt systemet som skaper krig. Derfor er det fantastisk at fagbevegelsen, den 21. oktober, for første gang demonstrerte mot krigen over hele Hellas. Vi må bygge bevegelsen på skolene, på arbeidsplassene, på universitetene. Sammenhengen mellom kutt i velferden og kampen mot krig må fram.

– La oss åpne de greske grensene og stenge de greske NATO-basene. For å få slutt på urettferdigheten må vi komme sammen slik vi har gjort i dag på Europeisk Sosialt Forum.

Utvikle fredskultur

Lidia Menapace fra den italienske organisasjonen Kvinnekonvensjonen mot krigen la i sin innledning vekt på å utvikle en fredskultur.

– Blir det ingen fred, blir det ingen rettferdighet. Vi ønsker ingen fredelig krig, det fører ikke til rettferdighet. Vi må prøve å utvikle en politikk som utelukker krig. Denne prosessen begynte i 1991 med krigen mot Irak og har blitt videreført av to viktige bevegelser som har valgt ikkevoldens vei, nemlig fagbevegelsen og kvinnebevegelsen. De foreslår blant annet europeisk militær nøytralitet.

Menapace ville også gjøre dyptgripende forandringer i FN-systemet. Plassene i Sikkerhetsrådet burde følge rotasjonsprinsippet, og stormaktenes vetorett avskaffes.

Konfrontativ dialog

Hans Abrahamsson fra Attac Sverige argumenterte i sin innledning for at den sosiale bevegelsen må føre det han kalte en konfrontativ dialog med samfunnets eliter.

– globalisering fører til ujevnhet og sår på samme tid frøene til sin egen ødeleggelse. Globaliseringen er en politisk prosess, og denne prosessen skaper nye politiske arenaer. Vi har en historisk mulighet for strukturell endring. Vi må inn og diskutere med elitene. Ikke for å bli enige, men for å påvirke. I FN-sammenheng som for eksempel konferansen i Johannesburg tidligere i år. Konfrontativ dialog er en mulighet.

Mothers for peace

Den som fikk aller størst applaus på dette antikrigs-møtet, var kanskje en kvinne og mor fra Kurdistan som hadde mistet sine to sønner i krigen mot Tyrkia. Hun hadde spurt de tyrkiske soldatene om hun ikke kunne få tilbake kroppene til sine drepte sønner, men soldatene sa nei. Hun jobber nå i «Mothers for peace» og inviterte alle mødre i Europa til å si nei til krig.

– Jeg har mistet sønnene mine, men jeg har ikke mistet håpet, sa denne kurdiske moren som nå tok av seg hodeplagget som om hun signaliserte at hun startet en kamp og ikke ville gi seg før hun hadde vunnet.

Hun ble møtt med klemmer, omfavnelser og stående applaus fra salen.

En vietnam-veteran var også oppe på talerstolen og fortalte at det var mange amerikanske soldater som ikke ville slåss mot Irak.

– Vi trenger støtte, oppfordret han. – Hvis generalene ikke har soldater, blir det heller ingen krig.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here