– SV er mot kriminalisering

– Den dagen SV ikke går i dialog med dem som berøres av vår politikk, da er ikke SV et parti for meg, sier Inga Marte Thorkildsen, som får støtte av SVs nestleder Henriette Westhrin.

Ny Tid

Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter.
(Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

SVs stortingsrepresentant Inga Marthe Thorkildsen og SVs nestleder Henriette Westhrin reagerer kraftig på beskyldningene fra kvinnepolitikere i SV som ble framført i forrige ukes utgave av Ny Tid.

Der mente Mariann Fossum i Hordaland SV og Ragnhild Forså i Vefsn SV at de som tilhengere av kriminalisering av horekunder i partiet blir kneblet for sine meninger. Begge tok et oppgjør med Inga Marte Thorkildsens fronting av motstanden mot kriminalisering av horekunder.

– Jeg reagerer på deres kritikk av Inga Marte. For det første er det faktisk feil at SV ikke har tatt et standpunkt i saken. Under landsmøtet i 2001 ble det fremmet et forslag om å gå inn for kriminalisering av horekunder. Forslaget falt, og inntil neste landsmøtet er derfor partiet standpunkt å være mot kriminalisering. Inga Marte forfekter bare partiets offisielle standpunkt, begynner nestleder Henriette Westhrin, og fortsetter:

– For det andre kan alle debattere sine synspunkter i partiet. Det skal være takhøyde for ulike synspunkter i SV, ikke minst nå når vi inviterer til debatt om partiets framtidige program. Det blir derfor fullstendig skivebom å kritisere Inga Marte.

– Må ha takhøyde

Til tross for partiets standpunkt; Westhrin synes det er helt i orden at Hordaland SV og Vefsn SV har vedtatt å gå inn for kriminalisering av horekunder.

– Jeg mener vi må ha så stor takhøyde i SV at lokallag kan vedta noe på tvers av standpunkter partiet har sentralt, sier SVs nestleder, som synes det er synd at det alltid ender opp med en kriminaliseringsdebatt når prostitusjon står på dagsorden i partiet.

Både hun og Inga Marte Thorkildsen mener det er på tide at de to fløyene kan sette seg ned å diskutere det de er enige om.

– Jeg kommer til å ta initiativ til at nettverket for og mot kriminalisering av horekunder møtes for å diskutere de tingene som er felles. For nå må vi en gang for alle få slått fast at vi har et felles mål, og det er å bekjempe prostitusjon, sier Thorkildsen.

– Deler ikke menneskesyn

SVs justispolitiker på Stortinget er imidlertid klar på at hun ikke deler Mariann Fossum og Ragnhild Forsås syn på flere områder.

– Jeg deler ikke et menneskesyn hvor man er villig til å ofre prostituerte for å nå et mål, eller hvor de sees på som undertrykte ofre og uinteressante som diskusjonspartnere. Tenk om vi ikke hadde snakket med rusmisbrukerne før vi utformet vår ruspolitikk, spør Thorkildsen.

– Og ingen ville sagt til de narkomane at de heller fikk finne seg noe annet å gjøre, skyter Westhrin inn.

Begge reagerer sterkt på at det tas til ordet for at straff skal brukes for å løse problemer og at straff er den riktige måten å gi signaler på i forhold til hva man mener om prostitusjon. I stedet burde SV-ere som sosialister stå for alternative måter å løse problemer på.

– I andre debatter er det sjeldent å høre at sosialister er forkjempere for straff. Du hører ingen som sier om gjenger og ungdomskriminalitet at man bare bør bure dem inne, sier Westhrin.

– Herskerteknikk

Thorkildsen er oppgitt over at ikke folk på den andre fløyen har fått med seg at den prostituerte kvinnen Gitte – som er nestleder av de prostituertes interesseorganisasjon og som er aktivt medlem av SV – gang på gang har sagt offentlig at hun er mot prostitusjon.

– Vi ønsker ikke en normalisering av prostitusjon, vi ønsker også å bekjempe prostitusjon. Men dette er først og fremst en virkemiddeldebatt. Etter min mening koster det mer enn det gagner å kriminalisere horekunder, sier Thorkildsen, som peker på at det er allerede svært utsatte kvinner som kommer til å betale prisen.

Beskyldningene om at hun og Westhrin er skyld i at SV ikke lenger har en radikal kvinnepolitikk på grunn av motstanden mot kriminalisering, synes de svært lite om.

– Og at de anklager oss for å være kunnskapsløse er klassisk herskerteknikk fra deres side, mener Westhrin, mens Thorkildsen har følgende klare melding å komme med hvis ikke partiet vil lytte til de prostituerte:

– Den dagen SV ikke går i dialog med de som berøres av vår politikk, den dagen er ikke SV et parti for meg.

– Et rungende nei

Sammen med prostituerte Gitte arrangerte Thorkildsen en tid tilbake et seminar om prostitusjon på Stortinget, hvor flere langtidsprostituerte fikk komme til ordet.

– Flere av de prostituerte sto da fram og sa at kvinnebevegelsen ikke har gjort dem noe godt, og viste blant annet til steinkasting mot massasjeinstitutter som nesten gikk ut over liv og lemmer for de prostituerte, forteller stortingsrepresentanten.

Thorkildsen har også vært på bordell i Oslo for å høre de prostituertes meninger.

– Der fikk jeg beskjed om at jeg faen ikke måtte tro at jeg skulle komme og hjelpe dem. Men da jeg spurte dem om de ønsket hollandske tilstander med legalisering av prostitusjon, svarte de et rungende nei. Hvis tilhengerne av kriminalisering hadde oppsøkt de prostituerte, så tror jeg de hadde fått mange av svarene de ønsker, sier Thorkildsen.

Dog er ikke deres løsning å kriminalisere horekundene. I stedet ber de prostituerte kvinnene politikerne om å gjøre noe med situasjonen til alenemødre, med barnefattigdommen og med makt på arbeidsplassen, ifølge SVs justispolitiker.

– Mange er tvilere

– Jeg også vil at menn som kjøper sex skal ansvarliggjøres og konfronteres. Jeg mener selvsagt ikke at noen menn er så stakkarslige at noen må gi dem sex. Det finnes strukturer som fører til prostitusjon, som fattigdom, kvinneundertrykking, makt og avmakt. Men det er ikke bare kriminaliseringsdebatten som skiller oss, det er også synet på de prostituerte. For etter min mening er det ikke så enkelt som at prostituerte er ofre som utsettes for overgrep, sier Thorkildsen.

– Enig, vi må definere prostituerte som mer enn ofre og viljeløse objekter. Ok, det finnes få valgmuligheter for en del kvinner. Men mange kunne valgt noe annet enn prostitusjon. Vi må derfor respektere de valgene de gjør, samtykker Westhrin, som ikke synes noen om at en SV-politiker i forrige nummer av Ny Tid tok til ordet for at de prostituerte som ikke ville velge et annet yrke måtte bli mindre synlige.

Westhrin og Thorkildsen tror selv at det er et flertall mot kriminalisering av horekunder i SV.

– Men mange er nok tvilere. Derfor er det viktig for oss at dette diskuteres på en ryddig og saklig måte fram til landsmøtet neste år, konkluderer SVs nestleder, som nok en gang gjentar at det over hodet ikke er lagt noe lokk på saken i partiet.

---
DEL

Legg igjen et svar