– Attac skapes av deltagerne

Nyvalgt leder Nina Drange i Attac Norge avviser at 70-tallskameratene har tatt makten i den nystiftede organisasjonen.
Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 07.06.2001

Natt til fredag forrige uke så Attac Norge dagens lys. Nær 800 mennesker fant veien til Folkets Hus i Oslo og trampeklappet inn Nina Drange som første leder av organisasjonen, med hovedmål å gjenvinne demokratisk kontroll over en globalisering styrt av markesliberale krefter.

– Jobb og jobb, dette er mer et verv, sier Drange når Ny Tid gratulerer henne med ny jobb.

– Stiftelsesmøtet gikk veldig bra. Det var en utrolig oppslutning og et flott engasjement. Jeg synes også at de politiske sakene gikk greit. Også når det gjaldt EU-saken. De fleste viste kompromissvilje, fortsetter 25 åringen, som er daglig leder i Fellesrådet for Afrika.

– Dumt å melde seg ut

Men ikke alle var fornøyde. Erling Fossen, som stilte som kandidat til vervet som 2. nestleder og lanserte et forslag om å stryke store deler av den politiske plattformen, fikk ikke nevneverdig støtte for noen av delene.

Da møtet tok slutt meldte Fossen seg like godt ut av Attac Norge, med begrunnelse i at 70-tallskameratene har tatt makten og skjøvet ja til EU-folk ut på sidelinjen.

– Jeg skjønner ikke helt hvor disse 70-tallskameratene skulle være. Det er dumt hvis Fossen og andre melder seg ut, det er de som engasjerer seg som skaper Attac, sier Nina Drange.

EUs toppmøte i Gøteborg

EU-saken, som mange fryktet ville sprenge Attac i fødselen, ble løst ved at den politiske plattformen slår fast at Attac Norge ikke vil ta stilling til spørsmålet om norsk medlemskap, men at dette “ikke skal være til hinder for at Attac Norge skal kunne stå fritt til å kritisere EU”.

– Det første som skjer nå er mobilisering til demonstrasjoner mot EUs toppmøte i Gøteborg 15.-16. juni. Og så må vi skaffe oss kontorlokaler slik at folk har et sted å kontakte oss, enten det dreier seg om medlemskap eller informasjon, sier Drange, og forteller at nærmere 2000 har tegnet medlemskap i Attac Norge.

– Vi er en medlemsorganisasjon og trenger en administrasjon som håndterer dette. Men vi skal ikke være en topptung og Oslo-sentrert organisasjon. Det gjenspeiles av stiftelsesmøtets vedtak om at 50 prosent av medlemskontingenten skal ut til lokallagene, som er nerven i Attac, forteller den nyvalgte lederen.

Global bevegelse

Nina Drange mener at nøkkelen til den store oppslutningen så langt er at Attac har klart å mobilisere bredt under parolen tenke globalt – handle lokalt.

– Framtiden i våre hender har i snart 30 år jobbet etter samme parole og kritisert globaliseringen og skjevhetene mellom Nord og Sør. Hva nytt har Attac å komme med?

– Jeg vil ikke at du skal sette oss opp mot FIVH. Men vi har noen hovedkrav som vi har satt opp som mobiliserer bredt. Og så er det spesielle med Attac at det har blitt en global bevegelse, svarer hun.

Drange forteller for øvrig at hun innehar vervet som leder av Attac Norge til organisasjonens landsmøte neste år, og presiserer at organisasjonen heter Attac Norge for dem som bruker bokmål, og Attac Noreg for dem som bruker nynorsk – og ikke Attac Norge/Noreg, som enkelte medier feilaktig har skrevet.


Styret for Attac Norge

Leder: Nina Drange, med i Attac Grünerløkka-Sofienberg og daglig leder i Fellesrådet for Afrika.

1. nestleder: Halle Jørn Hansen, tidligere generalsekretær i Norsk Folkehjelp og medlem av Arbeiderpartiet.

2. nestleder: Ellen Hofsvang, redaktør for 3. verdenmagasinet X.

Styret:

Lillian Hatling, tidligere internasjonal leder i Senterungdommen og hospitant i Verdensbanken.

Thomas Laudal, forsker ved Rogalandsforskning.

Frøydis Olaussen, med i Antikrigsnettverket og Sosialistisk Ungdom.

Inger Marielle Oldervik, aktivist fra Trondheim og Omegn Attac.

Borghild Sundal, økologisk bonde fra Namdalen og aktiv i Norsk Bonde- og småbrukarlag.

Ragnar Bøe Elgsaas, tidligere sentralstyremedlem i AUF.

Wenche Paulsrud, rådgiver i YS.

Mariell Leraand, aktivist i Attac Blindern og medlem av Sosialistisk Ungdom.

Lars-Ole Goffeng, psykolog.

Asbjørn Wahl, leder for Aksjon for Velferdsstaten og med i koordineringsgruppa i Nettverk Mot Markedsmakt.

Carl-Erik Schulz, økonomiprofessor og medlem av RV.

Roy Pedersen, leder i Stein-, Jord- og Sementarbeidernes fagforening i Oslo.

Kommentarer