– Prostituerte skal ikke diktere oss

Kvinnepolitikere i SV tar et oppgjør med SVs stortingsrepresentant Inga Marte Thorkildsens motstand mot kriminalisering av horekunder.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Flere kvinnepolitikere i SV reagerer sterkt på partifelle og stortingsrepresentant Inga Marte Thorkildsens fronting av motstanden mot kriminalisering av horekunder.

For to uker siden gikk Thorkildsen sammen med Arne Randers-Pehrson fra Pro Sentret ut i Ny Tid og kritiserte SVs kvinnepolitiske utvalg for å ikke ha invitert en prostituert kvinne til å delta på seminar om prostitusjon og kriminalisering av horekunder.

Gitte, den prostituerte kvinnen, er nestleder i de prostituertes interesseorganisasjon (PION) og aktiv i Nettverk mot kriminalisering av sexkjøp – samt medlem av SV. Til Ny Tid sa hun at hun føler seg usynliggjort i partiet.

Mariann Fossum i Hordaland SV og Ragnhild Forså i Vefsn SV – begge med krisesentre for kvinner som arbeidsplass – mener derimot at det er tilhengerne av kriminalisering i partiet som ikke blir hørt.

– Vi har startet en debatt innad i SV om dette. SV har ikke gjort seg opp en mening ennå. Er det noen som har vært synlige i debatten om kriminalisering av horekunder, så er det Inga Marte Thorkildsen. Så langt er det hennes mening som er frontet utad, sier Mariann Fossum.

– Jeg har inntrykk av at det er ett syn som gjelder i SV, og det er Inga Marte Thorkildsens syn. Hun har kommet til ordet i Ny Tid som om det er hennes syn som gjelder, sier Forså, som også i så måte er kritisk til Ny Tid.

– Vi er suverene

Begge lokalpolitikerne deltok på den omtalte landssamlingen for SVs kvinnepolitiske utvalg for fire uker siden.

– SV og SVs kvinnepolitiske utvalg må kunne diskutere prostitusjon og kriminalisering av horekunder uten at noen prostituerte skal diktere hva vi skal mene. Det må ikke bli slik at hvis ikke Gitte får bli med, så betyr det at vi usynliggjør henne. Jeg støtter hundre prosent prioriteringen som ble gjort i forhold til hvem som skulle delta i panelet under debatten, sier Fossum.

Hun understreker at det ikke er enkeltpersoner som skal styre politikken.

– Det er en helhetsvurdering som skal styre politikken. Og min helhetsvurdering er helt annen enn Inga Martes. Vi må kunne være så suverene at vi selv kan velge hvem vi vil ha som debattanter. Vi har heller ikke invitert prostituerte til Hordaland SV før vi gjorde et vedtak for kriminalisering, sier Fossum.

– Forsøk på knebling

– Under kvinnepolitisk landssamling var så og si alle for kriminalisering, og Randers-Pehrson fra Pro Sentret ble overkjørt. Likevel blir det bare lagt vekt på en prostituert som ikke var til stede og Inga Marte som ikke kunne komme, sier Forså, som kan fortelle at også Vefsn SV har gjort et enstemmig vedtak om å gå inn for kriminalisering av horekunder.

– Under debatten ble det sagt at vi måtte trø varsomt fordi SV ikke har tatt standpunkt i saken. Det gjorde at jeg ble så provosert at jeg gikk på talerstolen og tok ordet. Når Inga Marte har frontet sitt syn utad, oppfattet jeg dette som et forsøk på å kneble oss som er for kriminalisering. Men det er tydelig at dette er et delikat spørsmål; vi i Vefsn SV har tidligere forsøkt å få vårt vedtak for kriminalisering debattert på fylkesårsmøtet i Nordland SV. Men dette fikk vi ikke gjennom, sier Forså.

– Ulovlig uansett

Etter Fossums mening holder ikke argumentet om at de prostituerte må være med på debatten fordi det er deres situasjon det dreier seg om. Som et bakteppe holder hun fram at 13 prosent av mennene er eller har vært horekunder i Norge. De tilsvarende tallene i Amsterdam, hvor prostitusjon er legalisert, er 86 prosent.

– Jeg er opptatt av at det skal være et stigma for menn å kjøpe seg kvinnekropper. Vi skal selvfølgelig gå inn med sosialpolitiske virkemidler for å hjelpe de prostituerte. Men selv om det går ut over noen prostituerte, så er jeg for kriminalisering. Uansett skal det ikke være lov å kjøpe en kvinnekropp.

– Det er klart at vi skal lytte til de prostituerte. Men akkurat som ruspolitikken ikke bare bestemmes av rusmisbrukerne, så kan ikke de prostituerte bestemme hvordan vi skal utforme politikken på dette området. Jeg tror vi må bli flinkere til å si det rett ut; de prostituerte må finne seg andre måter å tjene penger på. Og de som ikke vil slutte med prostitusjon, de må bli mindre synlige, sier Fossum, som er sint fordi hun blir tillagt meninger hun ikke har – eksempelvis at hun ikke er opptatt av de prostituertes ve og vel.

– Sluttpakke

Forså i Vefsn SV setter på sin side en absolutt betingelse for at kriminalisering av horekunder skal innføres; det må parallelt legges til rette for at de prostituerte får et reelt alternativ til prostitusjon.

– Det må legges til rette med en sluttpakke. De må få et annet arbeid, helsetilbud, psykologhjelp og annet som de selv mener må til for å kunne fungere i det normale samfunnet. Men det skulle ikke være så vanskelig å få dette til samtidig som horekunder kriminaliseres, mener Forså, som forteller at de i Sverige ikke gjorde nok på dette området ved at de ikke la til rette for alternativene da de vedtok å kriminalisere horekunder for noen år siden.

– Men det var likevel riktig at Sverige innførte kriminaliseringen, for nå kan Norge lære av feilene, legger Forså til.

– Negativt overrasket

Både Fossum og Forså mener at debatten handler om noe langt mer enn de prostituertes situasjon.

– Jeg synes ikke at det er merkelig at de prostituerte selv er mot kriminalisering av horekunder. Prostitusjon er deres livsgrunnlag, så de vil nok aldri være enige med oss. Men dette handler ikke bare om de prostituerte, dette handler om at menn kjøper kvinners kropper. SV er et feministisk parti, jeg vil derfor ikke droppe kriminaliseringen, sier Fossum, som selv ikke kjenner til prostituerte som er for kriminalisering av horekunder.

Heller ikke Forså har møtt prostituerte som er tilhengere av kriminalisering, selv om hun har blitt fortalt at de finnes. Begge viser imidlertid til tidligere prostituerte som i dag er for kriminalisering.

– Jeg synes det er galt at mannfolk kan kjøpe kvinnekroppen for å få utløsning. Jeg tror ikke vi får slutt på prostitusjon, men vi må vise at vi ikke aksepterer det, samtykker Forså, som er mildest talt overrasket over at det foregår en diskusjon i partiet om dette.

– Hadde dette skjedd for 15 år siden hadde kriminalisering av horekunder blitt vedtatt uten diskusjon, tror jeg. Jeg forventet egentlig at dette var selvsagt i SV, men kvinnepolitikken er ikke lenger radikal i partiet. Jeg har blitt negativt overrasket over Inga Marte Thorkildsen, det virker som om hun og de andre unge ikke har kunnskap nok i forhold til synet på kriminalisering. Alle radikale kvinneorganisasjoner er for kriminalisering, selv KrF er det, sier Forså, som har vært aktiv i SV siden 1974.

– Snillisme

Hun er for øvrig også betenkt over Pro Sentrets rolle i saken.

– Vi støter sikker noen prostituerte med våre synspunkter. Men Pro Sentret står etter min mening for en snillistisk linje i denne saken, de opprettholder prostitusjon med sin holdning, sier Forså.

– Jeg reagerer også sterkt på at vi blir beskyldt for å være styrt av føleri og hormoner. Men dette er en klar linje fra pro prostitusjonsmafiaen, mener Fossum, som kommer med følgende sukk avslutningsvis:

– Alltid når vi forsøker å fokusere på horekundene, så blir de usynlige, mens det rettes oppmerksomhet mot de prostituerte. Hva er det med samfunnet vårt og mennene som gjør at overgrepene de driver på med blir usynlige?

---
DEL

Legg igjen et svar