– Vanunu utrolig vital

- Vanunu var utrolig vital og sa at han var parat til å fortsette å arbeide for demokrati og atomnedrustning i Israel, sier Ole Koppreitan i NTA.
Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 22.04.2004

Det ble sterke opplevelser da Ole Koppreitan i Nei til Atomvåpen var i Israel og bevitnet løslatelsen av Mordechai Vanunu på onsdag i denne uken.

På den ene siden rasende israelere som ser på Vanunu som en forræder, etter at han for snart 18 år siden avslørte Israels hemmelige atomvåpen. På den andre siden noen hundretalls fredsaktivister fra hele verden som hadde møtt opp utenfor fengselet for å ta imot atomvåpenmotstandernes helt, samt en horde med pressefolk.

– Hatets kvernstein maler i Israel. Vi ble møtt med eggkasting, spytting og mordtrusler. Israelerne er i en kollektiv paranoid situasjon. De tror alle er mot dem, bortsett fra USA. Israels livsløgn er at de tror at atomvåpen gir dem beskyttelse. Det er denne livsløgnen Vanunu har angrepet. For en atombombe er nok til å utslette hele Israel, sier Koppreitan på telefon like etter at han er tilbake i Norge.

Planene var at Vanunus venner, inkludert 150 fredsaktivister fra utlandet, skulle holde en velkomstmiddag for den frigitte fangen i Jaffa rett etter løslatelsen på onsdag. Men da man så hvilke aggresjoner som rørte seg utenfor fengselet, ble planene endret. I hemmelighet ble i stedet middagen flyttet til den palestinske menighetens pilegrimshus i Jerusalem.

– Egentlig har Vanunu fått forbud mot å snakke med utlendinger. Vi var derfor veldig spent på om vi fikk hilse på ham og hvordan han hadde det etter 18 års fengsel, hvorav 11 i total isolasjon. Men plutselig sto han der i døra, gikk rundt og omfavnet alle. Det var veldig spesielt å oppleve denne politiske martyren som egentlig skulle vært død. Han virket utrolig vital og sa at han var parat til å fortsette arbeidet for demokrati og atomnedrustning. Men han så ikke på seg selv som en helt, han sa at det var alle som hadde hjulpet ham som var heltene, forteller Koppreitan.

Vanunus forhold til staten Israel er på nullpunktet. Han har søkt om å få annullert sitt israelske statsborgerskap, uten å få svar fra myndighetene.

– Han kaller Israel for en apartheidstat. Han ser rett og slett ikke hensikten med Israel. I stede mener han at det bør opprettes en Palestinsk stat hvor palestinere og jøder bor som likeverdige borgere, sier Koppreitan.

Nei til Atomvåpens veteran synes det er vanskelig å si hvor store restriksjoner som i praksis kommer til å bli lagt på Vanunu.

– Egentlig skulle han ikke ha fått lov til å snakke med oss. Men myndighetene gjorde åpenbart en liten retrett; de skjønte vel at det var umulig å nekte ham å snakke med utlendinger når så mange var kommet til landet for å hilse ham velkommen ut i det fri. Håpet er at han går forsiktig fram nå. Han blir sett på som en quisling. Hvis han ikke kommer seg ut av Israel, er jeg redd for at han kommer til å bli plaget og terget i sitt indre eksil. Da kan han en dag komme til å sprekke og bli satt inn bak lås og slå igjen, avslutter Koppreitan.

Kommentarer