– Jeg har vært åpen og ærlig hele veien

Bård Bergfald hevder at han har vært åpen om sitt oppdrag for Aracruz Celulose. – Jeg ser ikke snev av grunnlag for kritikk, sier han.

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Bård Bergfald, daglig leder av miljørådgivningsbedriften Bergfald & Co, avviser alle påstander om at han ikke åpent har flagget sitt engasjement for den brasilianske cellulosegiganten Aracruz Celulose, hvor Erling Lorentzen er storaksjonær og styreformann.

Det finnes ifølge Bergfald «ikke snev av grunnlag for kritikk» mot ham, verken fra de finske miljøaktivistene eller Regnskogsfondet. Miljøkonsulenten er på sin side svært kritisk til kritikerne av ham – og til Ny Tid som han mener driver en «heksejakt» på ham i noe som er en «ikke-sak».

Bergfald vil ikke snakke med Ny Tid per telefon, og har bedt om at all kontakt i denne saken foregår via e-post.

Når det gjelder pressekonferansen i Helsinki 15. oktober, svarer Bergfald følgende på Hanna Matinpuros og Tove Selins kritikk om at han først vedgikk at han jobber for Aracruz Celulose da han ble spurt om dette etter pressekonferansen.

– Jeg identifiserte meg umiddelbart da jeg tok ordet, fortalte at jeg arbeidet som frittstående miljøkonsulent, og at jeg i den forbindelse har besøkt områdene hvor Aracruz har sin aktivitet. På spørsmål om jeg også gjorde arbeid for Aracruz bekreftet jeg dette. Påstander om motvillighet og å ha nektet å svare på spørsmål er feil.

– Det er nettopp dette Hanna Matinpuro og Tove Selin kritiserer deg for, at du først når du blir spurt etter at pressekonferansen er over, tilkjennegir at du jobber for Aracruz Celulose?

– Siden jeg har vært åpen og ærlig hele veien ser jeg ikke snev av grunnlag for kritikk. Disse kritikerne burde være mer opptatt av sin egen ærlighet. Tove Selin har i e-post til meg uoppfordret opplyst at de påstander de har kommet med om Aracruz ikke er objektivt sanne. Det er derfor Ny Tids kilder som har et troverdighetsproblem, svarer Bergfald, og viser også til at de finske aktivistene feilaktig trodde at han vurderte å starte med import av trevirke fra Erling Lorentzens eukalyptusplantasjer i Brasil.

– Hvordan kan du være en frittstående miljøkonsulent når du er til stede under en pressekonferanse hvor det kommer kritikk mot Aracruz Celulose – samtidig som du vitterlig jobber for Aracruz Celulose?

– Jeg er en frittstående miljøkonsulent. Jeg gir råd til mine mange kunder om hvordan de bør forholde seg til forskjellige spørsmål. Jeg har ikke, og ønsker heller ikke å ha, myndighet til å representere kunder i slike eller andre sammenhenger. Når jeg uttaler meg, er det som Bård Bergfald – miljørådgiver.

– Regnskogsfondet kritiserer deg også for at du ikke åpent i din e-post fortalte at du jobber for Aracruz Celulose da du meldte deg på Brasil-seminaret 2. oktober, men i stedet bare skreiv at du ville lære mer om landet etter at du og din samboer hadde vært i Rio og oppover langs kysten. Først da du ble spurt etter at seminaret var over – fordi de lurte på hvem du representerte – så bekreftet du at du jobber for selskapet?

– Det er ikke min jobb å tenke ut alle slags inkvisitoriske spørsmål andre måtte ha. Jeg møtte på seminaret av egen interesse, fordi jeg genuint ønsket å lære mer. Jeg gjentar at jeg har svart åpent og ærlig på alle spørsmål. Til andre aktivister på samme seminar fortalte jeg forøvrig uoppfordret at jeg jobbet for Aracruz, blant annet til en representant for Latin-Amerika-gruppene. Det forundrer meg forøvrig at Ny Tid tar opp spørsmålet knyttet til dette seminaret – da det overhodet ikke omhandlet Aracruz, svarer Bård Bergfald, som spør om ikke Ny Tid har noe mer matnyttig å gjøre.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here