– Stoler mer på Høyre enn Ap

– Jeg stoler mer på Høyre enn på Ap i innvandringspolitikken, for enkelte ganger hører jeg Ap si det samme som Frp, sier Heikki Holmås (SV).

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

SVs stortingsrepresentant Heikki Holmås føler seg mindre trygg på Arbeiderpartiet enn på Høyre i innvandringspolitikken.

Selv om han mener at partiene på Stortinget har ryggrad til å si nei til Fremskrittspartiets siste utspill om elektronisk merking av asylsøkere, og at kommunalminister Erna Solberg (H) har vist ryddighet i sitt forsvar av retten til å søke asyl, er han i tvil om Ap.

– Frp ønsker bare å stoppe innvandringen til Norge fra ikke-vestlige land. Enkelte ganger hører jeg Ap-folk si det samme. Jeg stoler mer på Høyre enn på Ap i innvandringspolitikken. Høyre har et liberalt syn på enkeltmenneskets rettigheter, utdyper Holmås, som er medlem av Stortingets kommunalkomité.

– Skummelt

SV-politikeren er også kritisk til Kripos-sjef Arne Huuse og leder av Politiets Fellesorganisasjon, Arne Johannessen.

– Jeg synes det er skummelt med den glidningen mot Frps argumenter som de står offentlig fram med. Problemet er at det ikke foregår ordentlig forskning som kan korrigere Frps påstander om kriminelle asylsøkere som de eksempelvis stadig slenger ut, sier Holmås.

Han understreker samtidig at norsk innvandringspolitikk står overfor store utfordringer.

– På den ene siden klarer vi ikke å bosette de flyktningene vi vil gi opphold i kommunene. På den andre siden klarer vi ikke å få transportert ut de asylsøkerne som vi ikke vil ha her i landet. Vi trenger en politikk som fungerer, og som samtidig er i samsvar med menneskerettighetene, mener Holmås.

Nedstemt i Stortinget

Denne uken led Holmås og SV nederlag i Stortinget når det gjelder familiegjenforening og underholdskrav. 1. mai innførte regjeringen et underholdskrav på 160.000 kroner (tilsvarende lønnstrinn 1 i statens lønnsregulativ) for at asylsøkere som har fått opphold på humanitært grunnlag skal kunne få familiegjenforening.

SV ønsket å senke dette underholdskravet til 110.000 kroner, tilsvarende introduksjonsstøtten nye innvandrere vil få når den nye introduksjonsloven trer i kraft i september 2004.

– Introduksjonsprogrammet, hvor innvandrerne skal lære seg norsk og norsk samfunnsliv, er obligatorisk og på hel tid i to til tre år. Det er derfor naturlig at underholdskravet samsvarer med introduksjonsstøtten. Hvis ikke må de jobbe ekstra på kveldene og nettene for å få inntekt nok til å hente familiemedlemmer til Norge, forklarer Holmås.

– Ville stoppe somalierne

De andre partiene på Stortinget hadde imidlertid ikke sans for SVs forslag, som uten debatt ble nedstemt på tirsdag.

– Begrunnelsen fra de andre for å innføre underholdskravet var i utgangspunktet å få stoppet familiegjenforeningen til somalierne, det lå under hele tiden. Men nå har jo kommunalministeren sørget for at somaliere inntil videre ikke får opphold i Norge uansett, avslutter SV-politikeren.

---
DEL

Legg igjen et svar