– En saus av militær og humanitær innsats

Politikere reagerer skarpt på norsk selvforsvar av okkupasjonssoldater: – Vi har skapt en saus av militær og humanitær innsats, sier Åslaug Haga (Sp). – Dette setter de norske soldatene i fare, sier Bjørn Jacobsen (SV).

Ola
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Stortingspolitikere som Ny Tid har snakket med er meget kritiske til at Norges forbehold om at de norske soldatene i Irak kun kan bruke makt ved selvforsvar, også gjelder selvforsvar på vegne av okkupasjonsstyrkene.

– Dette illustrerer at vi har skapt en saus av militær og humanitær innsats som skaper gråsoner og er vanskelig å forholde seg. Det er underlig at det ikke er debatt om det norske Irak-engasjementet i Norge, sier Senterpartiets leder, Åslaug Haga.

Også SVs medlem i utenrikskomiteen, Bjørn Jacobsen, synes dette er tvilsomt.

– Det er problematisk når norske soldater skal utøve selvforsvar for andre enn seg selv. Dette høres ut som en pakt, slik Nato har. Når Norge sier at norske soldater bare skal utøve makt ved selvforsvar, så må det være et reelt selvforsvar. Dette er å tøye begrepet vel langt, sier Jacobsen, som legger til at han mener det er problematisk at de norske styrkene i det hele tatt er i Irak.

At norske soldater også kan komme til å ta fanger hvis de blir angrepet, er nok et eksempel på uklarheten det norske engasjementet i Irak har, mener stortingspolitikerne.

– Dette er nok et eksempel på at de ikke greier å skape skille mellom humanitær og militær innsats. Soldatene er militært personell, men skal utføre det som er solgt ut som humanitært arbeid. Det er ikke rart at norske soldater skyter hvis britene blir angrepet, når de er under samme kommando, sier Haga.

– Man har ikke definert det norske engasjementet og hva selvforsvar er godt nok på forhånd. Dette er ikke godt nok tenkt gjennom og kan sette de norske soldatenes liv i fare. Hva hvis det kommer ut at de norske soldatene ikke bare yter selvforsvar på vegne av seg selv, men også på vegne av okkupasjonsmakten, spør Jacobsen.

Senterpartiets leder mener at regjeringens profilering av Irak-engasjementet som en humanitær innsats er misvisende.

– At dette er en humanitær innsats, er en sannhet med store modifikasjoner. Vi er nødt til å gå noen runder med dette i Norge. Dette kommer vi til å ta opp i Stortinget, sier Haga, som konkluderer med følgende:

– Vi militariserer i stadig større grad den humanitære innsatsen fra norsk side.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here