– Ap har ikke brutt løfter om vern

– Jens Stoltenberg sa at tiden for utbygging av nye store vassdrag er over, sier Sylvia Brustad (Ap).

Ny Tid
Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter. (Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

Det har kommet massiv kritikk mot Arbeiderpartiet, både fra eksternt hold og innad i partiet, etter at Ap gikk inn for en utbygging av Saudavassdragene som ville vært dobbelt så stor som regjeringens forslag.

Tiden for de store vannkraftutbyggingene er over, lovet Jens Stoltenberg i sin nyttårstale i 2001. Tomme ord og løftebrudd, sa kritikerne i kor etter Sauda-saken.

Stortingsrepresentant Sylvia Brustad, medlem av energi- og miljøkomiteen, er over hodet ikke med på kritikken mot sin partileder.

– Dette er kritikk for kritikkens skyld. Det Jens sa var at «tiden for nye store vannkraftutbygginger er over». Sauda-utbyggingen er i stor grad utrustning og utbedring av en gammel utbygging. Vi har alle ordene i behold. Arbeiderpartiet står med rak rykk i denne saken, sier Brustad.

– Men Sauda-utbyggingen handler jo også om å legge mange nye uberørte vassdrag i rør?

– Det jeg sier er at størstedelen av planene går ut på en opprustning og modernisering av eksisterende anlegg. Spørsmålet er også hva som er mest miljøvennlig. Arbeiderpartiets forslag ville for eksempel ha tilført Storelva som renner gjennom Sauda vannføring etter at elva har vært tørrlagt i årene etter den første utbyggingen. Import av kullkraft er uansett verre enn vårt forslag, svarer Brustad.

– Betyr det at dere vil gå inn for å bygge ut vassdrag for å hindre import av kullkraft?

– Nei, det betyr det nødvendigvis ikke.

– Er Vefsna i Nordland et vassdrag som passer inn i Stoltenbergs definisjon av «nye store vassdrag» som ikke skal bygges ut?

– Nei, det vil jeg ikke svare på. Nå skal vi i Ap avvente høringsrunden på suppleringen av Verneplan IV og gå grundig gjennom innstillingen departementet kommer med. Jeg vil ikke si noe om enkeltvassdrag på forhånd, sier Brustad, som lover at Ap har store ører og lytter til det interessegruppene kommer med av argumenter.

---
DEL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here