– Flom av CO2-demninger

– Det er planlagt 100 demninger i vårt område. Det betyr liv eller død for oss om damprosjekter blir godtatt i kvotehandelen, sier Roy Laifungbam fra India.

Ny Tid

Ny Tids arkiv av artikler, skrevet av diverse skribenter.
(Se nederst i artikkelen, evt kontakt oss for skribent).

– Det vil bli en flom av damprosjekter der jeg kommer fra hvis verdenssamfunnet godtar at vannkraftutbygging i India gir landet rett til å selge CO2-kvoter til Vesten, sier Roy Laifungbam.

Forrige uke var han i Norge som en del av en Europaturné for å forsøke å hindre at store vannkraftutbygginger skal godkjennes under den grønne utviklingsmekanismen (CDM).

Laifungbam bygger på egen erfaring. Han kommer fra delstaten Manipur, nordøst i India ved grensa til Burma.

I Manipur og de andre seks delstatene som ligger klemt inne mellom Burma, Bangladesh, Tibet og Bhutan – «the seven sisters», som de kalles i India – har de indiske myndighetene store planer.

– Det foreligger planer om hele 100 damprosjekter i denne regionen. Mange har vært planlagt lenge. Men på grunn av mangel på finansiering, har det ikke blitt noe av dem. Hvis damprosjekter blir godtatt som CDM-prosjekter, kan du imidlertid være sikker på at myndighetene realiserer mange av dem med en gang. For da vil salget av CO2-kvoter gi dem pengene de trenger, forklarer Laifungbam.

– Alt er borte

For et par uker siden lanserte regjeringen i India «Mission 2012», med mål om å gi alle indere elektrisitet inne 2012.

– Myndighetene har identifisert prosjekter som skal gi totalt 106.900 megawatt. Mesteparten av de 50.000 megawattene som de vil hente ut innen 2012 ligger i vannkraftprosjekter i mitt distrikt, sier Laifungbam.

Konsekvensene av utbygginger har Meitei-folket, som han tilhører, allerede opplevd i form av tvangsflytting og tap av livsgrunnlag.

– Loktak-prosjektet har demt ned et stort våtmarksområde i mitt folks område. Til tross for at FN så gar har anerkjent Loktak som spesielt verneverdig, ligger det nå druknet under vannreservoaret. Vi fisket der, hentet materiell til husbygging, planter til føde. Nå er alt borte, forteller Laifungbam.

– Meningsløst

Fremdeles har myndighetene ikke oversikt over hvor mange som måtte flytte, og ingen har fått utbetalt erstatning.

– Det er helt meningsløst å kalle dette et CDM-prosjekt, et rent utviklingsprosjekt. Men Loktak-prosjektet er et enestående eksempel på hva som kommer til å skje i stor skala hvis damprosjekter blir godtatt, advarer Laifungbam, som er med i nettverket Citizens Concern for Dams & Development (CCDD).

– CDM skal også bidra til bærekraftig utvikling, sies det. Det gjør ikke de store damprosjektene. Dette handler om liv eller død for oss, avslutter Laifungbam.

---
DEL

Legg igjen et svar