– Vi må finne sjela vår!

* Med et nødskrik unngikk SV å havne under sperregrensa og bli utradert fra Stortinget. Nå skal opposisjonstilværelsen brukes konstruktivt, men meningene er delte om veien videre.

* SU-leder Andreas Halse vil at SV skal bli bredere. Erling Borgen mener partiet må finne tilbake til sine røtter. Ottar Brox vil ha SV vekk fra nye regjeringsplaner.

Ny Tid
Email: redaksjon@nytid.no
Publisert: 17.09.2013

Nervøst. – Jaaa!

Slik lød det første gladnervøse ropet fra SV-erne da NRKs første valgdagsmåling ble vist fram på skjermen på gamle Torggata Bad klokka 21.00 mandag 9. september. Tradisjonen tro hadde SV sin hovedvalgvake på det som nå kalles Rockefeller, på den andre siden av gata for LO-bygningen og Ap.

Men SV-jubelen for den første prognosen, som viste noe over 4 prosent oppslutning, stilnet da det var klart at det skulle bli en lang kveld og langt over midnatt før sperregrensen og 4,1 prosent var sikret. Da hadde partiet flere ganger vært nede på 3,9 prosent, til tider med kun Heikki Holmås som eneste SV-er på Stortinget. Til slutt ble det sju stortingsmandater – en nedgang på fire – noe som gjør at blant andre likestillingsminister og nestleder Inga Marte Thorkildsen ikke blir gjenvalgt.

Sperregrensen ble brutt etter en god sluttspurt i Hordaland, der partileder Audun Lysbakken ble valgt inn med knappe 1800 stemmers margin. Men 4,1 prosent er uansett det dårligste stortingsvalget for partiet siden det opprivende splittelsesåret 1969, da daværende Sosialistisk Folkeparti (SF) fikk 3,4 prosent. Årets valgdag ble et skjebnevalg SV, som partiet så vidt overlevde.

Det var vel å merke en god stemning som preget store deler SVs valgvake på Rockefeller mandag kveld.

– Jeg har gode forventninger til at SV vil klare å komme seg over sperregrensa. Men når det gjelder den rødgrønne regjeringen, er jeg derimot ikke like håpefull, uttalte Freddy Øvstegård, 4. kandidat på Østfold SVs valgliste, tidlig på kvelden til Ny Tid.

Skålavtalen

For å holde motet oppe hadde Øvstegård avtalt med noen kamerater at de skulle skåle en gang for alle kommunene hvor SV havnet under sperregrensa og to ganger for de kommunene hvor partiet kom over det magiske 4-tallet. Rett før klokka 21 var jubelen høy og det klirret i glassene til de oppmøtte på Rockefeller. Villere ble jubelen da førstekandidatene i Oslo og Akershus, Heikki Holmås og Bård Vegar Solhjell, entret scenen og Holmås spurte om det var noen sosialister i salen.

Men minutter før den første valgdagsmålingen ble sendt, var det helt stille i lokalet. Jubelen brøt først ut da det kom frem at Høyre og Frp må ha støtte av sentrumspartiene Venstre og KrF for å kunne danne regjering, etterfulgt av en laber jubel da de første valgresultatene viste at SV så vidt kom over sperregrensa.

Da SU-leder Andreas C. Halse talte til forsamlingene, minutter før valgdagsmålingene ble sluppet, understreket han at partiet hadde «gått inn i en valgkamp hvor vi har hatt alt mot oss». I sommer var partiet nede i 2,5 prosent på en NRK-måling.

Halse benyttet også anledningen til å påpeke at «vi mest sannsynlig vil våkne opp til et litt blåere, litt kaldere og mer urettferdig Norge». Da Ny Tid snakket med SU-lederen dagen etter, var det – i tillegg til en blå hangover også en lettet stemningen som preger SV- og SU-leiren, forteller Halse Ny Tid.

– Folk er lettet over at vi berga oss over sperregrensa. Valget handlet for vår del først og fremst om å overleve. Det har vi klart, og det kan vi blant annet takke SU-ere sin innsats over hele landet for. Nå har vi fått muligheten til å bygge noe nytt og sterkere, og det er en mulighet vi absolutt bør benytte oss av, mener SU-lederen.

Blåmandag på tirsdag

Halse sa i sin tale at han nå vil bygge en bevegelse mot Fremskrittspartiet og Siv Jensen, som for første gang ser ut til å kunne komme i regjering. Noe lignende kom fram i salen da Audun Lysbakken holdt en flammende appell om hvordan SV nå skal bruke tida i opposisjon til å bygge opp partiet og venstresida og kjempe mot den nye Frp-makten i Norge. SU-erne var oppglødde og sa seg imellom at de nå skulle ut og demonstrere mot Jensen & co.

Blant arbeidsledige statsråder var stemningen mer dyster:

«Så ble det altså blåmandag, på en tirsdag. Innrømmer glatt at jeg er full av følelser i dag. Skulle gjerne ha fortsatt, men folket ville det annerledes,» skrev barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen i et følelsesladd innlegg på sin Facebook-profil.

Journalist, forfatter og dokumentarfilmskaper Erling Borgen, som har vært med i partiet nesten helt siden SF ble stiftet i 1961, har ved flere anledninger tatt til orde for at SV burde ha gått ut av regjeringssamarbeidet. Senest i sommer, i forbindelse med Snowden-saken, uttalte han overfor Dagsavisen at «hvis SV skal tas på alvor som parti, så må de gå ut av regjering nå. Nok er nok».

– Jeg mener at det SV bør gjøre framover, for å overhode overleve, er å finne tilbake til sin sjel. Det betyr at SV må bli et anti-krigparti igjen, et parti som tar parti for krigsofre og som konsekvent støtter internasjonal solidaritet, forteller Borgen Ny Tid.

Tirsdag varslet SVs partihøvding Stein Ørnhøi et oppgjør med regjeringskåte SV-topper i Klassekampen. Han mener SV må tredoble oppslutningen før partiet kan regjere igjen.

– Jeg er helt enig med Ørnhøi og mener at det bør være lenge før SV går inn i ny regjering. De må først finne tilbake til sin sjel og bli mer opptatt av ideologi enn av posisjoner, understreker Borgen.

Brox-rådet

Både Ørnhøi og Borgen får full støtte fra SV-veteran Ottar Brox.

– Jeg er helt enig med Stein, ganske enkelt fordi SV kunne ha fått mer innflytelse de siste åtte årene dersom vi hadde stått som et støtteparti uten å være med i regjering. Vi kunne ha formulert alternativer til Arbeiderpartiets politikk som kunne ha skapt lekkasje fra Ap til SV. Det har ikke tjent SV å bare sitte i en regjering hvor vi har jattet med etter Aps-politikk. Det ser vi nå at partiet ikke har vært tjent med, sier Brox til Ny Tid.

Han mener SV i tida framover bør prioritere alt som har å gjøre med den økende ulikheten i samfunnet:

TAPTE: Likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen fra Vestfold var blant de som tapte stortingsplassen sin da SV gikk fra 6,2 til 4,1 prosent oppslutning. FOTO: TIKA SOFIA LEÓN

– SV bør bruke tiden fremover til å utvikle en politikk som både kan gjøre noe med den økende ulikhetene i samfunnet, men som også kan tenke seg å appellere bredere enn de sakene partiet har profilert seg på under høstens valgkamp. Det er helt tydelig at vi var på gal vei under høstens valgkamp, når så mange velgere forlater oss. Jeg tror ikke de velgerne vi har mistet har gått til høyre, men vi har tapt en del til både De Grønne og til Ap.

Nettstedet pollofpolls.no mener partiet kan takke SV-leder Audun Lysbakkens hjemfylke Hordaland for at partiet kom seg over sperregrensen:

«Når SVs ‘overskudd’ på 4000 stemmer i Hordaland sees i lys av at partiet har under 2000 stemmer ned til sperregrensen nasjonalt, var det velgerne i Audun Lysbakkens hjemfylke som (i) sikret Lysbakkens distriktsmandat, men ikke minst spilte en hovedrolle for å sikre at Lysbakkens appell om å bidra til at Stortinget fortsatt kan ha en kraft til venstre for Arbeiderpartiet, ble oppnådd, skriver nettstedet.»

Det ble påpekt at oppslutningen om Hordaland SV har fått en rikspolitisk betydning – ved at SV vant fem utjevningsmandater.

Valgekspert Frank Aarebrot er enig i den konklusjonen.

– SV bør sende en takknemlig tanke til Hordaland. At Audun Lysbakkens hjemfylke slutter opp om SV, styrker ham som leder, forteller Aarebrot Ny Tid og legger til:

– Den eksistensielle faren for SV er over, og partiet kan nå puste lettet ut. Men partiet kan ikke slå seg til ro.

Lysbakken-rosen

SV-leder Lysbakken ble møtt med en overdøvende applaus, da han entret scenen på SVs valgvake på Rockefeller. I sin tale til forsamlingen lovet han at SV vil møte den borgerlige-regjeringen med kompromissløs motstand.

«Vi skal møte alle som vil rive ned det vi har bygget opp og gjøre Norge til et ulikhets- og markedssamfunn med kompromissløs motstand. Vi skal være et kompromissløst opposisjonsparti i møte med høyrekreftene som vil trekke Norge i feil retning,» sa Lysbakken. Så fortsatte han med å oppfordre SVerne til å være stolte over det partiet har fått til som regjeringsparti:

«Vi skal gå i spissen for motstanden mot høyrekreftene, og vi skal gjøre det med den stoltheten som kommer av at vi har forandret Norge og gjort det rødere og grønnere mens vi har vært i regjering.»

Da Ny Tid møtte Gülay Kutal, sentralstyremedlem og leder av SVs etniske likestillingsutvalg, på valgvaken, sa hun.

– Jeg vil takke minoritetsbefolkningen for deres stemmer og spesielt Audun Lysbakken for den gode jobben han har gjort, sa Kutal.

Veien videre

Onsdag ettermiddag satt Lysbakken og flere andre i møter. Strategien for veien framover legges nå.

– Hvordan skal dere reise dere som en tydeligere venstreside framover, SU-leder Halse?

– Strategien er i ferd med å bli banket ut. Men én ting er sikkert, og det er at den må innebære at vi tar eierskap i de store dagsordensakene som går på økonomi, velferdspolitikk, arbeidsliv og næringsliv. Valgresultatene viser at det er behov for nytenkning på venstresiden. Nå har vi fire år på oss til å fornye oss, understreker SU-lederen.

Valgdagsmålingene viser at SV har hatt et nasjonal fall på 34 prosent fra forrige Stortingsvalg – fra 6,2 prosent i 2009 til 4,1 prosent nå. Halse mener denne nedgangen viser at det er et behov for å breie ut partiet:

– Valgresultatene viser at vi går ned og det har vi visst lenge at vi kom til å gjøre. Derimot viser resultatet også at det er et behov for å breie ut partiet. Vi må være til stedet i flere saker og ta eierskap innenfor flere områder enn vi har hatt til nå. Resultatene viser at vi har hatt en for smal profil. Vi har blitt utfordret av Miljøpartiet De Grønne, som sørget for at vi mistet mange av våre grønne velgere til fordel for dem, og til sist var det velgerne som er opptatt av rettferdighet som kom og reddet partiet, avslutter Halse. ■

(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 13.09.2013. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid –klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)

Kommentarer