– Stans norsk kokainbruk!

Norsk kokainforbruk og Colombias problemer henger tett sammen, sier Colombia-ekspert. På «Ches» dødsdag starter meklingen i Oslo, hvor kokainforbruket aldri har vært høyere.

Avatar
Email: torbjorn@nytid.no
Publisert: 21.09.2012Kokain. – Det blir ikke en løsning på Colombias problemer før norske, og europeiske, myndigheter og innbygger forstår at kokainbruk i Norge henger sammen med muligheter for fred i Colombia.

Det sier Colombia-ekspert Øystein Schjetne, president for Stiftelsen Golden Colombia, til Ny Tid. Vi når han på telefon på flyplassen Cartagena, i hans nye hjemland Colombia.

Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre bekreftet 4. september at Colombias regjering og den marxist-leninistiske geriljabevegelsen FARC vil møtes til samtaler i Oslo i første halvdel av oktober. Nyhetbyrået AFP meldte mandag at Oslo-forhandlingene starter 8. oktober, på dagen 43 år etter at opprørssymbolet Ernesto Che Guevara (1928-1969) ble fanget i Bolivia, for så å bli henrettet noen timer senere.

Andre fredssamtalerunde skal så foregå på Cuba. Konflikten har pågått siden 1964 og krevd titusener av menneskeliv.

KOKAIN-NEI: Øystein Schjetne i Golden Colombia står også bak nettstedet cocaine.no, som belyser narkotrafikkens dødelige konsekvenser.

«Det krever mot å skape fred. Jeg vil berømme partene for at de starter en dialog som kan få slutt på den langvarige væpnede konflikten i Colombia. Når partene har anmodet om norske bidrag til en fredelig løsning har vi sagt oss rede til å bistå,» uttalte Støre.

Kokainbruk-problem

Men det er ikke bare som tilrettelegger for fredsforhandlinger Norge nå etterspørres. Også en vellykket kokainpolitikk er nødvendig for fred, påpeker Schjetne i Golden Colombia. Kokainbruken i Norge har vært sterkt økende, mens den går ned i USA.

– I dag er det produksjonen og smuglingen av kokain til land som Norge som utgjør det største hinderet for fred i Colombia, sier Øystein Schjetne.

Han mener Oslo er på linje med andre europeiske hovedsteder når det gjelder kokainbruk.

– Jeg kommer akkurat fra Norge og Oslo, og ingenting av det jeg så der tilsier at forbruket av kokain er noe mindre i Oslo enn i eksempelvis Lisboa. Nå må vi starte debatten om hva vi kan gjøre for at ikke det norske markedet øker kokainpresset i Colombia, sier Schjetne.

I sommer ble det i en pressemelding fra Det hvite hus opplyst at USA har klart å redusere kokainforbruket med 40 prosent under Barack Obamas regjeringstid. Obama har bedt Kongressen om 60 milliarder kroner til bekjempelse av narkotikabruk og behandling i statsbudsjettet for 2013. Samtidig er det europeiske kokainmarkedet i stadig vekst. Spesielt øker forbruket av kokain fra Sør-Amerika.

«Prisen på kokain er høyere i Europa, noe som skaper mer profitt for kriminelle i Sør-Amerika,» uttalte nylig Mark Desito, regionaldirektør i US Drug Enforcement Administration (DEA), til det bulgarske nyhetsbyrået BGNES.

Ubåter til Europa

Siden begynnelsen av 2000-tallet har ubåter blitt brukt til smugling av narkotika mellom Sør-Amerika og Nord-Amerika. Nå meldes det om at disse ubåtene er begynt å sette setter kursen nordøstover: utenom USA og direkte mot Europa.

Samtidig er det europeiske kokainmarkedet i stadig vekst. En rapport fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) viste at 2 prosent av all norsk ungdom, og dobbelt så mange i byene, har prøvd kokain – og råstoffet da kommer fra Colombia-regionen. Kokain har lenge vært betegnet som «luksusdopet ‘alle’ bruker», både blant advokater og i andre høystatusgrupper:

«Vi vet at de som bruker kokain sannsynligvis befinner seg i aldersgruppen 20 til 30 år. Den typiske kokainbruker er ung, høyt utdannet og i arbeid,» sto det i en SIRUS-rapport fra 2006. De siste årene har bruken økt til nye høyder i Norge og fredsbyen Oslo.

Færre konflikter

Anne Line Bretteville Jensen er forskningsleder ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS). Hun kommenterer USA-nedgangen slik:

– Det er flott at produksjonen har gått ned. Mindre import av kokain fører til færre konflikter, sier Jensen.

– Kan nedgangen i kokainbruken i USA føre til at deriblant Norge begynner å importere mer?

– Det kan tenkes at produsentland ser etter nye kunder når noen markeder blir mindre. Det har blitt sagt i mange år at narkotikakartellene vil begynne å se etter nye markeder i slike tilfeller. Samtidig er produksjonen av syntetisk narkotika billigere og lettere å eksportere. Det er derfor også mulig at kokainimporten forblir nede på grunn av dette, svarer Jensen i SIRUS. ■

(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 21.09.2012. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid –klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)

Kommentarer