Dropper nobel komité

Tross kritikk og ønsker fra nobelprisvinnere vil Stortinget nekte andre enn pensjonerte politikere en plass i Nobelkomiteen. Frp utelukker ikke at Carl I. Hagen kan ta sete i januar.

Carima Tirillsdottir Heinesen
Journalist i Ny Tid (migrasjon, konflikt).

Kritikk. «Jeg ser ingen hindring for internasjonale komitemedlemmer. Det eneste som blir nevnt i avsnitt seks når det gjelder Den norske nobelkomiteen, er at fredsprisvinneren skal utpekes av et «utskott af fem personer som väljas af Norska Stortinget». Stortinget er helt enkelt den som tar beslutningen. Til og med andre enn nordmenn kan være medlemmer, ifølge statuttene.»

Det uttalte direktøren for Nobelstiftelsen i Stockholm, Michael Solman, til Ny Tid 22. oktober i fjor. I dag er det kun tidligere partipolitikere – fra Frp, Høyre, Ap og SV – som sitter i Nobelkomiteen, utpekt av stortingspolitikerne selv. I fjor var det Kina som kritiserte prisen til Liu Xiaobo ved å anklage den for å være politisk styrt.

Nobelprisvinner Shirin Ebadi (2003) var blant dem som til Ny Tid uttalte at de ikke ville være negative til en forespørsel om å sitte i komiteen. I januar 2011 leverte så Stortingets visepresident Akhtar Chaudhry (SV) inn et forslag om å reformere Nobelkomiteen, som det ble gjort i 1978 da det ble slutt på at aktive stortingspolitikere satt der.

«Jeg vil be Nobelinstituttet om å nedsette et utvalg som gjennomgår instituttets og komiteens sammensetning og måte å jobbe på, og om å fremlegge sine anbefalinger om hvordan komiteens selvstendighet kan markeres bedre,» skrev Chaudhry i brevet.

TOPP-KANDIDAT: Fremskrittspartiet vurderer å ta Carl I. Hagen inn i Nobelkomiteen fra januar 2012. Overfor Ny Tid avviser Frp på Stortinget norske avisers påstand om at Hagen er vraket. FOTO: wikimediacommons.org

Internasjonale komitémedlemmer, åpenhet, fireårsperioder og innspill fra folket var også noen av forslagene som Chaudhry fremmet. Nå, når utskiftning av to av komitemedlemmer i januar står for døren, blusser debatten opp igjen. Europadirektør i Human Rights Watch, Jan Egeland, og fredsforskningsdirektør Kristian Harpviken har gått ut med krav om økt uavhengighet for komiteen, slik den svenske Nobelstiftelsen åpnet for. I forrige uke uttalte den britiske forfatteren Tariq Ali til Dagbladet at dagens nobelkomité er «en skandale».

Får ikke støtte

Men nå viser det seg at Stortinget ikke har gjort noe med reformforslaget. Åtte måneder etter framleggelsen av forslaget opplyser SV kun at saken «snart» vil bli tatt opp overfor de andre partiene på Stortinget. Forslagsstiller Akhtar Chaudhry påpeker nemlig at det er lite trolig forslaget vinner fram, siden han ennå ikke har mottatt støtte fra de andre stortingspartiene.

– Foreløpig er det ingen andre partier som støtter SVs forslag om endringer av Nobelkomiteen, så per i dag ser det ikke ut til at endringene kommer med det første, uttaler Chaudhry til Ny Tid.

I dag består den norske Nobelkomiteen av leder Thorbjørn Jagland (tidligere Ap), nestleder Kaci Kullmann Five (H), Sissel Rønbeck (Ap), Inger-Marie Ytterhorn (Frp) og Ågot Valle (SV).

Ytterhorn har sittet i komiteen siden 2000, mens Rønbeck har sittet siden 1994. De står begge for valg ved årsskiftet, og Stortinget skal til januar 2012 da ha valg nye representanter til vervene.

Stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap) sier at diskusjonen om endringer vil bli naturlig å ta opp ved utskiftningen av medlemmene.

FAKSIMILE: 22. oktober 2010 åpnet både Sveriges nobelstiftelse og tidligere nobelprisvinnere for at Nobelkomiteen kan utvides.

– Når Stortinget nå skal oppnevne to nye medlemmer til Nobelkomiteen, så vil det være naturlig at presidentskapet og de parlamentariske lederne tar en runde og diskuterer sammensetningen av komiteen, men foreløpig har dette ikke blitt gjort, sier stortingspressedent Dag Terje Andersen til Ny Tid.

Åpner for Hagen

Norske aviser har den siste tiden spekulert i hvorvidt Fremskrittpartiets Carl I. Hagen skal ta over vervet etter partikollega Ytterhorn. 22. september skrev Bergens Tidene at avisen hadde «snakket med en rekke sentrale personer i Fremskrittspartiet som bekrefter at partiet vil unngå en kontroversiell person som Hagen i komiteen, som utpeker fredsprisvinneren hvert år».

Men overfor Ny Tid avviser imidlertid Frps kommunikasjonsrådgiver på Stortinget, André Kolve, at partiet har utelukket tidligere partileder Carl I. Hagen som nytt fredskomitemedlem. Hagen tapte nylig valget i Oslo og tok denne uka Frp ut av byrådet.

– Frp har ikke tidligere avvist at Carl I. Hagen kan være en aktuell kandidat til Nobelkomiteen. Vi har ennå ikke har tatt stilling til hvem som skal ta over vervet i komiteen, sier Frps André Kolve til Ny Tid.

(Dette er et utdrag fra Ny Tids ukemagasin 30.09.2011. Les hele ved å kjøpe Ny Tid i avisforhandlere over hele landet, eller ved å abonnere på Ny Tid klikk her. Abonnenter får tidligere utgaver tilsendt gratis som PDF.)

---
DEL